Nový komplex univerzity v Liberci bude stát 290 milionů korun

Technická univerzita v Liberci (TUL) podepsala smlouvu o výstavbě nového objektu „Výzkumného, vývojového a výukového komplexu pro pokročilé technologie“ (budovy „G“) s firmou Gemo Olomouc, která zvítězila ve výběrovém řízení. Gemo Olomouc se zavázala, že budovu postaví za 290,438 milionu Kč s DPH, uvedla TUL.

Univerzita zaregistrovala celkem 13 nabídek, rozhodujícím a jediným kritériem byla cena a termín dokončení stavby. Staveniště bude podle harmonogramu prací předáno dodavateli stavby v pátek 24. srpna 2012, olomoucká firma zahájí práce začátkem září. Budova „G“ by měla být zprovozněna do konce roku 2014. „Dobu dokončení stavby univerzita pevně stanovila ve veřejné zakázce na 610 dní,“ konstatuje rektor Zdeněk Kůs.

Na stavbu budovy „G“ získala univerzita dotaci ve výši zhruba 423 milionů korun v rámci evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu ČR. Dotace je určena také na vnitřní vybavení budovy. Autorem řešení budovy je Architektonická kancelář Technické univerzity v Liberci, konkrétně Jiří Suchomel a Jiří Janďourek. Objekt je koncipován jako čtyřpodlažní nízkoenergetická budova. Projektovou dokumentaci zpracovala společnost Atelier 4 z Jablonce nad Nisou. Ta zvítězila ve výběrovém řízení nad dalšími pěti zájemci a univerzita s ní podepsala smlouvu 19. prosince 2011.

Budova „G“ o celkové užitné ploše 9400 čtverečních metrů odpovídá podle rektora potřebné infrastruktuře proevropsky orientované a výzkumně zaměřené univerzity, mezi které se liberecká univerzita chce zařadit. „Vyřeší nám současnou nedostatečnou kapacitu učeben, zvýší se úroveň vybavení učeben i laboratoří a přibudou nové prostory pro studenty doktorských studií. Tím se nám zlepší i podmínky pro inovaci studijních programů, což je nezbytnou podmínkou pro udržení a zlepšení kvality výuky i vědecké práce. Konečně se dočkáme také důstojné auly, která naší univerzitě velmi citelně chybí,“ uvedl Kůs. Připomněl, že součástí projektu jsou i desítky parkovacích míst včetně šesti stání pro tělesně postižené.