Nový zákon by měl ztížit podnikání v realitách

Realitní trh utržil v posledních měsících nepříjemné rány, které snížily věrohodnost realitních kanceláří v očích veřejnosti. Pomoci by mohla nová legislativa upravující podnikání na realitním trhu. Po jednání hospodářského výboru PS PČR se návrhy zabývá ministerstvo pro místní rozvoj. Na návrzích se aktivně podílela jak Asociace realitních kanceláří ČR, tak největší realitní kancelář RE/MAX.

Analýza předkládá několik různých variant regulace trhu. Jako nevhodnější pro ČR se jeví varianta 2, která vychází z legislativní úpravy platné například ve Švýcarsku, Rakousku, Norsku, Francii nebo Belgii. Pro podnikatele na realitním trhu by znamenala především:

- Vznik registru podnikatelů působících v realitním oboru. Jedna z variant původní studie počítala se změnou živnosti z volné na vázanou. To by ale vyžadovalo změnu živnostenského zákona, proto se výbor přiklání k registru, který vykoná obdobnou funkci. Zápis do registru bude z hlediska kvalifikace podmíněn:

o vzděláním (VŠ ekonomického, právního nebo stavebního směru případně maturitou a roční praxí) o nebo získáním dílčí kvalifikace pro činnost samostatného obchodníka s realitami

- Úprava nakládání s finančními prostředky klienta – stanovuje, že pokud realitní kancelář přijímá peníze do úschovny od klienta a na místo bankovní, advokátní či notářské úschovy používá vlastní účty, je povinna tyto účty vést odděleně od běžných provozních prostředků společnosti.

Studie zároveň počítá s úpravou insolvenčního zákona. Finanční prostředky vedené na oddělených účtech a doložené smluvními dokumenty (rezervační, zprostředkovatelské či kupní smlouvy) nemohou být majetkem, který by měl být zahrnut do majetkové podstaty, a tedy by se neměly stát předmětem insolvenčního řízení.

- Zákonné pojištění profesní odpovědnosti za škodu – podobně jako u pojišťovacích agentů nebo daňových poradců vznikne povinnost realitních makléřů uzavřít pojištění profesní odpovědnosti. To se bude vztahovat jak na realitní kancelář, tak na práci jednotlivců. Některé realitní kanceláře takovou odpovědnost mají pevně zakotvenou již ve svých stanovách.