O Evropskou cenu za architekturu soutěží 340 staveb

Do mezinárodní soutěžní přehlídky nejlepších architektonických realizací Mies van der Rohe Award 2009 - Ceny Evropské unie za současnou architekturu bylo nominováno odbornými institucemi a experty celkem 340 objektů z celé Evropy. Mezi nimi i osm českých staveb.

V porotě této prestižní soutěže zasedne poprvé v historii také zástupce České republiky.

Nadace Mies van der Rohe v Barceloně již oznámila seznam všech 340 staveb, které byly v průběhu minulých měsíců nominovány na udělení Mies van der Rohe Award 2009. Nejlepší objekty postavené v uplynulých dvou letech v Evropě do soutěže navrhli nezávislí experti specializující se na současnou architekturu, profesní instituce a další vyzvané organizace ze všech států Evropské unie. Našimi experty byli Osamu Okamura, šéfredaktor časopisu Era 21, Yvette Vašourková z Centra pro středoevropskou architekturu a instituce zastupovala Česká komora architektů.

Česká republika se soutěže zúčastňuje pravidelně již od roku 1997. Do finále, v němž se obvykle objevuje okolo 40 vybraných staveb, se v průběhu let dostalo pět českých realizací, a řadíme se tak v tomto ohledu k úspěšnějším zemím bývalého východního bloku.

#####Osm kandidátů z České republiky

V roce 2009 se bude o Mies van der Rohe Award ucházet těchto osm českých staveb: Mies van der Rohe Award patří mezi nejprestižnější mezinárodní přehlídky současné architektury. Smyslem soutěže je ocenit významné tvůrčí počiny, podpořit nové nápady a technologie a ukázat, jak významnou roli hraje architektura při tvorbě evropské společnosti a kultury a jak ovlivňuje kvalitu života. Cena, která je udělována každé dva roky, představuje peněžní odměnu ve výši 60 tisíc eur pro vítěze, držitel zvláštní ceny pro začínající architekty obdrží 20 tisíc eur.

Vítězi předchozích ročníků byly takové mezinárodně uznávané osobnosti současné architektonické scény jako např. Mansilla +Tuflón (2007), OMA - Rem Koolhaas, Ellen van Loon (2005), Zaha Hadid (2003), Rafael Moneo (2001), Peter Zumthor (1999) či Dominique Perrault (1996).

#####České zastoupení i v porotě

Nadace rovněž zveřejnila seznam odborných porotců, jejichž nelehkým úkolem bude všech 340 prací posoudit, vybrat finalisty a poté zvolit vítěze.

Osmičlenná porota je zastoupena vybranými odborníky z celé Evropy. Patří mezi ně Luis M. Mansilla - vítěz minulého ročníku (Madrid), Francis Rambert (Paříž), Lluís Hortet (Barcelona), Ole Bouman (Rotterdam), Fulvio Irace (Milán), Vasa J. Perovič (Lublaň) a Carme Pinós (Barcelona). Poprvé v historii soutěže se členem komise stal také zástupce České republiky.

Nadací Mies van der Rohe byla vybrána architektka Irena Fialová, přední česká teoretička architektury, publicistka, spoluzakladatelka nakladatelství Zlatý řez, která také přednáší na FA ČVUT.

Porota se poprvé sejde v únoru příštího roku a v květnu budou vyhlášeny výsledky soutěže. Všechny stavby včetně ilustrací jsou k dispozici na www.miesarch.com.

* Fakulta informačních technologií VUT v Brně *(autor: Architektonická kancelář Burian-Křivinka)* * Hotel Metropol *(autor: Chalupa architekti / d u m architekti)* * Hráň u Slavonic *(autor: e-MRAK - Martin Rajniš architektonická kancelář)* * Dox - Centrum současného umění *(autor: Ivan Kroupa Architekti)* * Nové ústředí ČSOB *(autor: AP Atelier - Josef Pleskot)* * Rodinný dům v Černošicích *(autor: KSA)* * Rezidenční komplex Na Krutci *(autor: Kuba & Pilař Architekti, DRNH)* * Centrum ekologických aktivit Sluňákov *(autor: Projektil Architekti)*