O osudu průmyslového dědictví budou diskutovat odborníci

Jak naložit s nevyužívanými industriálními stavbami? Je lepší zbourat chátrající výstavbu nebo ji přestavět, dát jí novou funkci a přitom zachovat připomínku průmyslové minulosti daného místa? Všechny aspekty této problematiky budou probírat zástupci komunální sféry, státní správy, akademické obce, architekti, zástupci developmentu a investoři na odborné konferenci Křižovatky architektury. Ta proběhne v úterý 25. září v prostorách La Fabrika v Praze a zakončí tak odborný doprovodný program letošního stavebního veletrhu FOR ARCH.

Staré tovární haly, kasárna, skladiště, garáže, vysoké komíny a další pozůstatky zemědělské, průmyslové, vojenské a další činnosti představují obtížný problém pro řadu českých měst. Napomoci v hledání vhodných řešení, jak naložit s industriálním dědictvím, bude hlavním cílem účastníků 4. ročníku odborné konference Křižovatky architektury letos s podtitulem „Průmyslové dědictví mezi sny, možnostmi a realitou“. Zástupci komunální sféry, státní správy, akademické obce, ale také architekti, developeři či ekonomové zde představí své názory a konkrétní zkušenosti s problematikou industriálního dědictví v souvislosti s trvale udržitelným rozvojem, regenerací měst a kulturním poselstvím.

Na téma konverze jako možnosti záchrany industriálního dědictví zde vystoupí Tomáš Šenberger, proděkan FSv ČVUT v Praze a současně předseda programové rady konference: „Je zřejmé, že industriální dědictví je nezpochybnitelnou součástí naší kultury a má smysl je chránit. Má ale i potenciál ekonomický? Je jeho záchrana zajímavá i z jiných pohledů – urbanistických nebo sociologických? I o tom budou letošní Křižovatky architektury.“ O ochraně historicky významných průmyslových staveb bude hovořit Jiří Vajčner z odboru památkové péče Ministerstva kultury a možnosti přestavby nevyužitých průmyslových objektů nastíní Michal Šourek ze společnosti MS Development. Na ekonomické aspekty a ospravedlnitelnost investic do konverzí nevyužitého industriálu se zaměří přednáška Pavla Kohouta (NERV).