Obnova osady Buďánka nezačne dříve než za rok a půl až dva roky

Obnova bývalé dělnické kolonie Buďánka v Praze 5 nezačne zřejmě dříve než za rok a půl až dva roky. Tak to odhaduje Roman Hrubý, ředitel společnosti Geosan Development, která má pozemky od Prahy 5 pro výstavbu pronajaté. Podle původních plánů už se mělo v oblasti stavět. Společnost v červnu požádala o územní rozhodnutí, řízení ale bylo v červenci kvůli nedořešeným majetkoprávním vztahům přerušeno. S výstavbou nesouhlasí obyvatelka posledního zachovaného domu v kolonii, jejíž pozemky by měly být stavbou dotčeny.

„Kdyby to bylo bez odvolání a protestů, za rok a půl za dva by se mohlo začít stavět. Pokud ale budou odvolání, může se začít třeba až za deset let,“ řekl Hrubý. S projektem za zhruba 350 milionů už podle radnice Prahy 5 souhlasili památkáři. Geosan se ale ještě musí vypořádat se dvěma soukromými vlastníky, kteří v oblasti mají své pozemky. V kolonii dosud bydlí Anežka Hradilková a právě na pozemcích její rodiny by se mělo také stavět. Hradilková ale pozemek Geosanu odprodat nechce, nesouhlasí ani s projektem, který společnost už dříve Praze 5 předložila. „Geosan má pozemky pronajaté několik let a nestará se o to. Chceme, aby radnice smlouvu s Geosanem vypověděla,“ uvedla Hradilková. Podle ní společnost čeká, až zchátralé domky definitivně spadnou.

Radnice chce také kvůli obavám o obnovu bývalé kolonie změnit smlouvu s Geosanem tak, aby firma musela nejprve dostavět původní domky a až poté budovala novostavby. „Je to podmínka našeho souhlasu s výstavbou,“ řekl starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09). Hrubý v tom nevidí problém a je připraven smlouvu upravit. „Územní rozhodnutí, stavební povolení i případná kolaudace bude na celek. Chceme to postavit celé a ne jen kousek,“ uvedl Hrubý.

Studii na obnovu kolonie, kterou navrhl Geosan, schválilo minulé vedení Prahy 5 v roce 2008. Radnice Geosanu pronajala pozemky s tím, že pokud bude záměr dokončen, pozemky budou Geosanu odprodány. V půdorysné stopě zaniklých domů by měly vzniknout nové domy, které by měly odpovídat rozměrům a tvarům původní zástavby. Vzniknout by měly ale i domy mimo původní zástavbu, které se přiblíží k Plzeňské ulici.