Obrana strašení v Čechách

PIKOVÁ SEDMA

Neradostné předpovědi toho, co nás letos čeká, se na nás hrnou ze všech stran. Zároveň ale sílí hlasy, že by se lidi neměli tolik strašit. Před zbytečným strašením varoval i prezident Václav Klaus. Spousta politiků jeho „výzvu k nestrašení“ podpořila. Názory odborníků ale slyšet není, přestože by vydaly na diskusní pořad.

Neděle. ČT1. Otázky Václava Moravce.

Moravec: Tak, pánové, strašit, nebo nestrašit?

Klaus: Ne, opravdu ne. Já skutečně apeluji, a prosím, berme to zcela vážně, nestrašme občany této země.

Moravec: (k hostu mimo záběr) Ano?

Bezhlavý rytíř: (kroutí nespokojeně hlavou, když si všimne, že je v záběru, rychle si ji sundá) Jak nestrašme? Strašili jsme a strašíme málo! A podle toho to vypadá. Někdy si říkám, kam jsme dali hlavu.

Vlkodlak: Já se bojím, že teď už je možná na strašení pozdě.

Zombie: My jsme v našem klubu nemrtvých vedli nezvykle živou diskuzi a shodli jsme se, že se lidi odnaučili se bát. A z toho jde až strach. A to říkám jako někdo, kdo je zvyklej chodit přes mrtvoly.

Klaus: Nestrašme ty lidi. Nevytvářejme tady nějakou falešnou atmosféru strachu!

Bílá paní: Pane prezidente, já už na hradě, na rozdíl od vás, straším čtyři sta let a něco o tom vím. Lidi musíte strašit, jinak ztratí přirozený reflexy.

Vlkodlak: Přesně! Ajá mohu za naše odporné sdružení slíbit, že na tenhle rok hodně lidí do smrti nezapomene. Doufáme, že krev poteče proudem, měla by k tomu pomoci naše kampaň Zelená červené.

Moravec: (obrací se na posledního hosta) Co na to pod plachetkou osoba?

Polednice: Já jsem už dávno měla být někde jinde. Mně už, Václave Moravče, před půl hodinou u lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo.

Vlkodlak: Uáá!!

Klaus: (lekne se) Nestrašme se takto! To opravdu, ale opravdu není fér!