Generace Instagramu objevuje brutalismus, hitem je hlavně architektura Jugoslávie

Petrova Gora, Chorvatsko, památník povstání lidu Kordunu a Banji, Vojin Bakič

Petrova Gora, Chorvatsko, památník povstání lidu Kordunu a Banji, Vojin Bakič Zdroj: Valentin Jeck

památník Lindenskému povstání z roku 1903 v Makedonii, na jehož základě vznikla Kruševská republika
mrakodrap Milana Miheliče, Ljublana
Budova telekomunikací, Janko Konstantinov, Skopje
Komplex budov Transgas na Vinohradské (1966–79) , autoři: Ivo Loos, Jindřich Malátek, Václav Aulický, Jiří Eisenreich, Jan Fišer, Jiří Kozák.
Ruská ambasáda v Havaně
22
Fotogalerie

Architektura „sovětského“ typu zažívá comeback. Alespoň tedy na sociálních sítích, ve výstavních síních a na stránkách fotoknih. Ve fotogalerii uvnitř článku si prohlédněte některé z postarších staveb, které ožívají na snímcích šířených kyberprostorem.

Zájem o brutalismus mezi "instagramovou generací" prudce roste, konstatovala už dříve agentura Reuters. Děje se tak prý zejména od roku 2018 a uspořádání výstavy Betonová utopie: jugoslávská architektura v letech 48 až 80. Akce proběhla v newyorské galerii MoMa. Mezitím ale na Facebooku či Instagramu dál přibývají fanoušci skupinám věnované brutalistní architektuře, které mají v součtu stovky tisíc fanoušků.

Téma je aktuální i v českém kontextu. Ve Veletržním paláci probíhá výstava Nebourat! Podoby brutalismu v Praze. Retro-architektura vzbuzuje zájem i na východ od českých hranic. Ruský fotograf Alexandr Verjovkin vydal fotografickou knihu Betonová Sibiř mapující architekturu v této oblasti Ruska.

Prohlédněte si fotogalerii:

Brutalismus byl moderní styl, jehož název vychází z francouzského (béton) brut, neboli drsný beton. Nešlo jen o doménu bývalého východního bloku. Oproti funkcionalismu byl výrazně autorský a dominantní. I z těchto důvodů měl tento styl také řadu odpůrců.

Specifickým směrem se brutalismus vydal v tehdejší Jugoslávii. Mezi projev tamní zvláštnosti patří rozmanitost brutalistních budov – ne nepodobná „jiné“ cestě, kterou se po jugoslávsko-sovětské roztržce tento mnohonárodnostní útvar vydal.