Oku blíž. Špičkovým laserem

Oční vady přestávají být ve Varech problémem. Místní lékaři je odstraní.

Pod hlavu přístroje Wavelight za patnáct milionů korun zajíždí šestatřicetiletá pacientka. Leží klidně, sestra ji přesto podává plyšového tygra. Úkolem měkké hračky na sále je uvolnit pacienta a zaměstnat jeho ruce. „Při operaci se nemusíte bát. Okem nepohnete,“ uklidňuje primář Pavel Studený pacientku. Andrea Maidlová je jedním z prvních pacientů, operovaných ve Varech zbrusu novým laserem. Přístrojem, který představuje vrchol své doby. „Sestava tohoto typu je nejmodernější a nejrychlejší v České republice. Zahrnuje femtosekundový plus excimerový laser,“ říká uznávaný lékař s tím, že femtosekundových laserů je v celé zemi jen šest. I s karlovarským. Další jsou v Praze, Brně a ve Zlíně. Konkrétně tento typ je pak v republice první. Fakultní nemocnice v Plzni nebo v Ústí ho mohou Karlovým Varům závidět. „Přístroj si například během operace hlídá polohu oka. Pokud by nervózní pacient okem hnul, laser okamžitě zastaví proceduru. Pokračovat pak bude, až se oko srovná,“ popisuje primář Studený.
Při zákroku se chirurg mimořádně soustředí. Kvůli stoprocentnímu kontaktu s přístrojem si dokonce sundává pracovní obuv a na jeho ovládací pedál šlape chodidlem. Po celou dobu sestry sledují činnost operovaného oka na monitorech. „Pomocí laseru umíme odstranit krátkozrakost až do -14,0 dioptrií, dalekozrakost do +6,0 dioptrií a astigmatismus v rozmezí -6,0 až +6,0 dioptrií. Můžeme provádět transplantace rohovky nebo implantace rohovkových prstenců,“ dodává.
Operace mezitím končí, trvala pár minut. Když se pacientka zvedne, vypadá spokojeně. Dokonce ji rozesměje dotaz na tygra, kterého během operace držela. „Na levé oko vidím úplně,“ řekla později Sedmičce.
Lidé, kteří mají čtyři a víc dioptrií, si podle lékaře přijdou po zákroku jako v jiném světě. „Vadu do dálky odstraníme s velkou přesností,“ říká. Pracoviště očního lékařství, které vede právě Pavel Studený, bylo v karlovarské nemocnici znovu otevřené letos v lednu. Od minulého týdne tady operují zmíněným laserem. Tyto zákroky ale pojišťovny neproplácejí, platí si je pacient. Podle typu operace buď patnáct, nebo pětadvacet tisíc korun.