Okusí sherry a poznají zkažené víno

David Andrlíček
Tábor hostí od 10. března festival vína. Třetí ročník nabídne bohatý program o čtrnácti chodech.

Vinařské hvězdy, lahodná vína, ale i sýry, českou kuchyni nebo výstavu fotografií přivede do Tábora festival vína a gastronomie. Přes čtrnáct akcí připravil organizátor Jiří Blafka. „Minulý rok přišlo kolem dvou tisíc lidí. Tento rok očekáváme větší zájem,“ říká pětatřicetiletý muž.
Festival vína je ojedinělou jihočeskou událostí. Podle Blafky jsou letošním největším šperkem tři ikony přes gastronomii a víno – Ivo Dvořák, Branko Černý a Libor Nazarčuk, který na festivalu představí sommeliérskou show. Divákům v pátek 18. března v restauraci U Husičky ukáže, jak správně otevírat víno a jak jej správně chladit. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat i zkažené víno. „Ale nikdo se nemusí bát. Zároveň budou degustovat dvanáct druhů vína. Libor je navíc veliký bavič a výborný uvaděč,“ popisuje Blafka.
Součástí festivalu je výstava fotografií Karla Soukupa Rok vinaře aneb Letem světem s vínem. Expozice mapuje rok na vinici.
„Návštěvníci galerie zhlédnou, jak to během roku vypadá na vinici. Od orání půdy až po sklizeň. Svou návštěvou zároveň podpoří táborský hospic. Na ten jde výtěžek z dobrovolného vstupného,“ dodává Blafka.
Akci uzavře v táborském Mileniu prodejní přehlídka českých a moravských vín. „Lidé mohou vybírat z 250 druhů vín, ochutnat speciální menu a poslechnout si kvalitní hudbu v podání kapely Žandár,“ popisuje Blafka. Lístky na festival seženou zájemci ve vinotéce U Černého kocoura a zeleného stromu na Tržním náměstí v Táboře. Více info je na www.festival-vina.cz