Olomouc sází především na vyspělé technologie

Hanácká metropole Olomouc vždy patřila k nejvýznamnějším moravským městům díky své poloze na dopravní křižovatce v centru regionu a bohatému historickému vývoji. Dalšímu rozvoji města velmi pomohla výstavba železnice již v roce 1841. Po vzniku samostatného kraje před zhruba deseti lety definitivně vystoupila ze stínu většího Brna a Ostravy a začala se ještě důrazněji hlásit o život.

Hanácká metropole se postupně stala sídlem strojírenství, například známého výrobce čerpadel Sigma, a potravinářství, reprezentovaného mlékárnou Olma nebo cukrovary. V samotném Olomouckém kraji je postavení stotisícové metropole neohrozitelné, ostatní města jako Prostějov či Přerov za ní výrazně zaostávají. Olomouc se nyní podle své nové strategie zaměřuje na přilákání firem z oboru vyspělých technologií. Novou příležitostí na tomto poli je Technologický park v Hněvotíně, pro nějž je připravena plocha o výměře 47 hektarů u dálniční křižovatky ve vlastnictví soukromého developera GEMO.

„Je určen zejména pro investory z oblasti lehkého průmyslu a strategických služeb,“ líčí vedoucí oddělení hospodářského rozvoje magistrátu Jiří Doležel. Ve městě již funguje Vědeckotechnický park Univerzity Palackého a podnikatelský inkubátor s projekty biomedicíny, biotechnologií, zemědělského a nanotechnologického výzkumu. Firmám třeba nabízí zadávat témata diplomových prací studentům, což má zlepšit spolupráci s komerční sférou. V areálu bývalých kasáren vzniká od loňska Centrum inovací, když náklady na výstavbu a vybavení tří nízkopodlažních budov a 18patrového věžáku přesahují půl miliardy korun. Hlavním investorem tohoto ambiciózního projektu je Regionální centrum Olomouc s partnery TESCO SW a Moravskou vysokou školou.

„Dokončení je plánováno v polovině roku 2011, v případě výškové budovy v roce 2013,“ podotýká Doležel. Prostor pro výstavbu však skýtá i využití dalších brownfieldů. „Statutární město Olomouc usiluje o rekonverzi areálu Kasáren Neředín na částečně podnikatelské využití, další postup na tomto území je však závislý na možnostech města v rámci kofinancování projektů, získání dotací a dořešení majetkoprávních vztahů,“ poznamenává Doležel. Radnice přitom v letošním roce hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 2,2 miliardy korun, loňské příjmy byly asi o deset procent nižší. Magistrátu pomáhá obhájení vysokého ratingového hodnocení agentury Standard & Poor´s A- a A2, které dokládá důvěryhodnost města dostát řádně a včas svým závazkům. Hodnocení je důležité například při získávání úvěrů.

#####Atypické byty vzniknou v bývalém pivovaru

Bytová výstavba zase chystá zajímavý projekt rekonstrukce zdevastovaného bývalého pivovaru v historickém centru. Developer ze skupiny Prosperita holding v této opuštěné barokní budově vybuduje atypické byty a obchodní prostory. Investice si vyžádá přes 100 milionů korun. Práce mají začít v polovině letošního roku a skončit do konce roku 2012. „V objektu vznikne asi 20 loftových a mezonetových bytů o rozloze od 60 do více než 200 čtverečních metrů,“ popisuje předseda představenstva developera projektu KF Development Jiří Felix. Cena bytů zřejmě bude přesahovat 50 tisíc korun za metr čtvereční, což je asi dvojnásobek tamního průměru.

„Nabídka loftových bytů v centrech měst je opravdu ojedinělá. Prodeje bytů se proto nebojíme,“ dodává Felix. Sladký život slibuje též tzv. Sladké město v lokalitě Neředín, kde se v první etapě letos na jaře započne s výstavbou 126 bytů, dalších asi 200 bytových jednotek se chystá na území Nové Sady poblíž centra. Zájem ožívá i o výstavbu administrativních a komerčních objektů. Například projekt Lafayette Offices předpokládá splnění nejvyšších mezinárodních standardů na pronajímatelné ploše 6600 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Již letos na jaře bude zahájena výstavba administrativního objektu SILO o celkové výměře 560 metrů čtverečních. Dalšími soukromými aktivitami v oblasti kancelářských prostor jsou investorské záměry výstavby dvou administrativních budov v prostoru křižovatky ulic Kosmonautů / Wittgensteinova a o zásadní rekonstrukci a vybudování rozsáhlejších kancelářských prostor uvažuje také společnost CPI v navazující části objektu stávajícího hotelu Sigma.

Město rovněž rozšiřuje nabídku moderních ubytovacích kapacit, když loni byl zprovozněn čtyřhvězdičkový hotel NH Olomouc Congress s 280 lůžky a více než tisícovkou míst ve variabilních konferenčních sálech. Hotel je dále podzemním koridorem napojen na sportovní centrum Omega. Výstavba hotelu tak završila rozsáhlý developerský projekt, který v blízkosti centra města přeměnil na ploše více než osmi hektarů bývalý spartakiádní stadion na multifunkční komplex. V rámci integrovaného plánu rozvoje byly schváleny projekty modernizace hotelu Flóra a výstavba hotelu U Parku či jezdecký areál s ubytovacím zařízením Lazce.

#####Postupně se zlepší i doprava

Olomoucká radnice již v letošním roce chystá opravit hlavní spojku z centra do fakultní nemocnice. Investice si vyžádá podle předběžných odhadů asi 65 milionů korun. Součástí akce budou opravy chodníků, parkovacích zálivů, vodovodu, kanalizace a veřejného osvětlení a vybudování nových tramvajových zastávek. Tento druh ekologické dopravy se má rozšířit dotací zhruba 200 milionů korun z programu švýcarskočeské spolupráce. Nová tramvajová trať spojí centrum se sídlištěm Nové Sady a nahradí současné autobusy. Stavba by mohla začít v druhé polovině letošního roku a podle předběžných odhadů města si vyžádá celkovou investici asi 300 milionů korun.

„Monitorovací výbor, který projekty sleduje na české straně, náš projekt schválil. Nyní nás čeká poslední fáze, a to definitivní schválení projektu švýcarskou stranou. Její rozhodnutí budeme znát za několik měsíců,“ přibližuje primátor Martin Novotný. Dokončení projektu se předpokládá v roce 2012. Na nákladech souvisejících se stavbou trati se má podílet i soukromý investor, jenž připravuje v řádu deseti miliard korun výstavbu nové městské čtvrti Šantovky, kterou nová tramvajová trať protne. Jde o další příklad nového využití starého areálu, v tomto případě bývalé továrny MILO nedaleko centra města. „Záměrem tohoto multifunkčního projektu je vybudování moderních nákupních a zábavních prostor, domů s řádově stovkami bytů a kanceláří, s předpokládaným datem realizace první etapy v roce 2015,“ dodává Doležel.

#####Parkovací dům a výstaviště

Významné investice se plánují též do výstavby polyfunkčního parkovacího domu u budovy olomouckého magistrátu v Hynaisově ulici. Objekt vyroste do konce příštího roku za zhruba 400 milionů korun na místě dnešního parkoviště. Součástí budovy budou i kanceláře, které si město pronajme od soukromého investora. Společnost Namiro postaví dům s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími. V podzemí bude 310 parkovacích míst, část z nich pro vozidla magistrátu. A nebyla by Olomouc městem květin, kdyby se nepustila do oprav a rozšíření Výstaviště Flora. Radnice chce první etapu této investice zahájit již letos v srpnu a hotová by měla být do konce roku 2012. Pavilon, který je v provozu už od roku 1967, se dočká komplexní rekonstrukce.

Spolu s druhou etapou si celková rekonstrukce výstavnického areálu vyžádá podle odhadů zhruba 300 milionů korun. Část nákladů by měla uhradit dotace z evropských fondů, město se v této souvislosti uchází o dotaci 150 milionů korun. „Ze stávající budovy zůstane zachována pouze železobetonová konstrukce, ostatní části je potřeba vyměnit, protože jsou v nevyhovujícím stavu,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Major. Součástí projektu je také dostavba pavilonu, jehož nové prostory poskytnou zázemí pro obslužné provozy výstaviště, vystavovatele a provozovatele gastronomických služeb. Poslední částí projektu je vybudování nového parkoviště. Radnice chce práce dokončit do konce roku 2012.