Opava roku 2050: čisté město plné života, nebo lidé v pasti virtuálního světa?

Opavané si budoucnost města představují velkolepě. Haly a bazény, široké bulváry a žádný zápach z dopravy.

Opava se rozroste do širokého okolí. Ve městě bude žít o tisíce lidí více, ale parkovací místa chybět nebudou. Do centra totiž budou lidé chodit jen pěšky. Autům poslouží obchvat a lidé budou sportovat v nových halách. Optimistické vize slibují lepší a zdravější život.
Například náměstek primátora Dalibor Halátek vidí budoucnost slibně. „Celé centrum je pěší zónou, v parcích množství nových kaváren, které budou centry kulturního a společenského života. U letních lázní vyroste aquapark s krytým bazénem a za ním nová krytá hokejová hala. Celý areál bude propojený se Stříbrným jezerem, které je oblíbené pro vodní radovánky a čistou vodu,“ líčí svou představu Halátek.
Paneláky v jeho představách nemají místo. Místo nich vyrostou pohodlné bytové domy v dlouhých ulicích se samostatnými zahrádkami. Nad Kylešovicemi se tyčí mrakodrapy, v nichž sídlí firmy, a před Komárovem vznikne po těžbě štěrku velké jezero.

Prázdné město?

Architekt Jan Zelinka vidí budoucnost města pesimisticky. Jako spleť nespokojenosti i totálního nezájmu lidí. Budoucnost Opavy rozděluje na dvě části Bílou a Černou Opavu. Dá se říci, že jeho vize je špatná a ta druhá je ještě horší, až katastrofální. „Město bude prázdné, plné netečných lidí, chycených do pastí virtuálního světa. Jen skupinka věčně nespokojených bude okolo koule vášnivě diskutovat o stavu společnosti, osudu nevyhovujících staveb divadla, muzea, obecního a společenského domu, zimního stadionu, aquaparku, nákupních center, městských částí, ale i celých městských čtvrtí a silnic,“ uvádí Zelinka lepší vyhlídku. Při té horší zmiňuje globální katastrofu. Ta způsobí válečné konflikty. A z bunkrů na trosky kdysi krásného a bílého města kouká hrstka přeživších. Oslovení Opavané popouštějí uzdu své fantazie a inspirují se sci-fi filmy. „Přemíra lidí a aut způsobí dopravní kolaps, proto vzniknou silnice pod zemí a auta budou jezdit pouze na sluneční energii. Bohatší vrstva si dovolí nákup létajících automobilů, které se vznáší mezi mrakodrapy, a historické stavby nahradí modernější. Úžasný by byl vynález teleportu, ale to se za čtyřicet let asi nestihne,“ vyslovuje se dvacetiletý skladník Pavel Koudela.
O budoucnosti města lidé uvažovali už dříve. Na přelomu 19. a 20. století vznikla pohlednice budoucnosti, představa Opavy v roce 2000. Působí jako z knihy Julese Vernea, Opavané například předpokládali, že se budou dopravovat vzduchem. „Reprodukce pohlednice pochází přibližně z roku 1905, v té době prošla poštou, vyrobená však mohla být i dříve,“ dodává historik Luděk Wünsch.
Názory se různí a především se v nich ukazují rozdílné povahy a přístupy zdejších obyvatel. Po letech se lidé nad těmito vizemi možná pousmějí, stejně tak jako dnes při pohledu na zachovalou pohlednici.