Oprava podjezdu: cyklisté trpí

Nepřehledná situace u železničního podjezdu brzdí dopravu ve městě a ohrožuje cyklisty.

Bohumila Myslíková z Břeclavi každý den riskuje. Jezdí totiž na kole za prací do Gumotexu a cestou projíždí železničním podjezdem v Bratislavské ulici, který se už tři měsíce opravuje. Toto místo teď patří k nejnebezpečnějším místům v Břeclavi.

„Pro cyklisty je to tam opravdu strašné. Auta nedávají přednost, i když mají. Dopravu tam řídí semafory a řidiči se snaží úsek projet co nejrychleji. Už několikrát mě málem srazilo auto,“ postěžovala si Myslíková. Riskovat na nebezpečném místě bude muset až do prosince, kdy by měla být oprava podjezdu hotová.

Mezi další nepříjemnosti, které Břeclavským oprava železničního podjezdu způsobuje, patří i nekonečné dopravní zácpy. „Když chci jet za známými do Lanžhota na kafe, musím si to dobře naplánovat. Přestože je to z Břeclavi jen devět kilometrů, ve špičce trvá cesta autem i tři hodiny,“ dodala Myslíková. Železniční podjezd v Bratislavské ulici je také místem dopravních nehod. „Letos jsme tam měli kuriózní případ. Řidička narazila do lešení a kousek za přejezdem ještě do dopravní značky. Byla pod vlivem alkoholu,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Zaklíněné kamiony

Podjezd je nebezpečný i pro řidič kamionů. Loni se tam staly tři nehody, kdy si řidič kamionu nevšiml snížené výšky podjezdu a uvízl v něm.

Podle radního Zbyňka Humlíčka na radnici o problému vědí. „Bohužel se s tím nedá nic dělat. Lidé musí být trpěliví. Pro Břeclav je to jedinečná šance, jak podjezd rekonstruovat. Když bychom ho neopravovali souběžně s železničním přejezdem, stálo by to městskou kasu až sto padesát milionů korun. Celá stavba nyní vyjde na třicet milionů,“ řekl Humlíček.

Rekonstrukce podjezdu v Bratislavské ulici měla být původně hotová už v září. Stavební práce se ale nakonec protáhnou až do prosince.

Také jezdíte přes podjezd v Bratislavské ulici? Napiště nám o svých zkušenostech na redakcebreclav@mf.cz.