Orco se v lednu znovu pustí do stavby mrakodrapu v centru Varšavy

Developerská firma Orco se v lednu po roce a půl znovu pustí do stavby 192 metrů vysokého obytného mrakodrapu v centru Varšavy. Informují o tom polská média. Mrakodrap Žagiel, který navrhnul světoznámý architekt Daniel Liebeskind, je klíčovým projektem Orka v Polsku.

Orco tvrdí, že smlouva s firmou, která mrakodrap Žagiel postaví, je téměř hotová. Stavba má být o 19 procent levnější, Orku se prý podařilo s novým stavebníkem vyjednat lepší podmínky. Nicméně nemusí to znamenat, že firma díky tomu získá, ztráty způsobené přerušením stavby mohou být vyšší než tato úspora nákladů. Mrakodrap Žagiel stojí v bezprostřední blízkosti varšavského hlavního nádraží a Paláce vědy a kultury, který je dominantou polské metropole. Orco začne byty v mrakodrapu prodávat v prosinci. Developer oznámil, že ceny budou stejné jako v roce 2008, kdy se mu podařilo najít zájemce o 35 procent apartmánů. Klienti za jeden metr čtvereční v mrakodrapu zaplatí 7 až 10 tisíc eur (skoro 174 330 až 249 000 korun). Na rozdíl od minulých let bude mít ale Žagiel konkurenci, v jeho blízkosti se už staví jiný obytný mrakodrap. Stavba mrakodrapu Žagiel se zastavila předloni na jaře. Podle polských médií se tak stalo kvůli tehdejší špatné finanční situaci Orka. Sousedi, kteří nesouhlasili s tím, aby v jejich okolí vyrostl tak vysoký dům, navíc projektu zablokovali stavební povolení. Po dlouhých soudních tahanicích začátkem října vojvoda regionu Mazovsko, kam Varšava spadá, platnost stavebního povolení pro mrakodrap potvrdil. Podle Orka bude vnější část mrakodrapu hotová v roce 2012, kdy se v polském hlavním městě bude konat mistrovství Evropy ve fotbale. Uvnitř ale budou stavební práce ještě pokračovat. Mrakodrap bude mít 54 pater, vznikne v něm 251 apartmánů.

Orco se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Letos v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let. Společnost Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě a s jejími akciemi se obchoduje na pražské burze. Mezi největší plánované projekty Orka patří zástavba území kolem bývalého nádraží v Praze-Bubnech. Mají tam vzniknout hlavně byty, kanceláře a obchody. Podle agentury Reuters se chystá také ohlásit prodej projektu kancelářských prostor v pražských Vysočanech a bytového projektu v Jeremiášově ulici.