Orloj je zase kompletní

Restaurátoři opravili čtyři sochy z pražského orloje. Obnovili jim například lak.

Filosof, Anděl, Hvězdář a Kronikář mají za sebou ozdravnou kúru a zase se hlásí do služby. Z orloje na Staroměstské radnici už zase budou pózovat turistům. Ve středu 14. března je na jejich místo vrátili restaurátoři.

Návrat soch zaujal mnoho lidí, protože si je mohli prohlédnout zblízka. Zhruba měsíc trvající údržba čtyř plastik zahrnovala převážně opravu prasklin dřeva, barevné retuše, zlacení a obnovu lakových vrstev.

Všechny sochy kompletně opravili v restaurátorských dílnách v roce 1999 a od té doby je odborníci pravidelně kontrolují a udržují. Nejčastěji opravovanou sochou je Hvězdář, který často čelí útokům vandalů. V dubnu 2010 po něm neznámý vandal hodil koš a ulomil mu ruku.

Orloj je jednou z nejoblíbenějších pražských památek. Jeho nejstarší část, mechanický hodinový stroj a astronomický číselník, pochází z roku 1410 a vytvořil ji hodinář Mikuláš z Kadaně. Historici se ale domnívali, že byla vyrobena až v roce 1490 hodinářem Janem Růžem zvaným Mistr Hanuš. Ten však Staroměstský orloj v letech 1475–1497 jen spravoval a přepracovával.

Sochy apoštolů se staly jeho součástí až v devatenáctém století. Při Pražském povstání v roce 1945 hořela celá radnice a oheň zasáhl nejen dřevěnou konstrukci, ale celý mechanismus i plastiky. Po válce však orloj zachránili bratři Vesečtí.