Osobnosti se shodují: Je důležíté být o Vánocích s rodinou

Jak prožívaly Vánoce osobnosti z Frýdku-Místku, když byly dětmi? Někdo vzpomíná na panenku, jiný na stavebnici Merkur.

Primátorka, slavný sportovec, šéf filmového klubu a mluvčí Hyundaie. Všichni se 24. prosince na chvíli zastaví a oslaví Štědrý den. „Nejdůležitější je být s rodinou,“ shodují se všichni. Sedmička se jich zeptala, jaké mají vzpomínky na Vánoce z dětských let.

Babiččin štrúdl

Primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová má Vánoce spojené se svou babičkou. „Na Štědrý den pekla štrúdl a ten provoněl celý byt. Také vařila černou omáčku, která se podávala mezi polévkou a kaprem.
Byla v ní povidla a také ořechy a mandle,“ vzpomíná Eva Richtrová. Štědrý večer stráví tentokrát s rodinou syna Čeňka. Na otázku, jaký nejkrásnější dárek kdy v životě dostala, odpovídá, že jich bylo víc.
„Jako malá holčička jsem dostala krásnou panenku. Když jsem byla starší, velkou radost mi udělala knížka pohádek od Boženy Němcové a taky Erbenův Poklad,“ svěřuje se Eva Richtrová.

Zakázané iglú

Horolezec Libor Uher chodíval s tatínkem pěšky k babičce na Morávku pro stromeček. „Kradli jsme ho v lese, který nám komunisti znárodnili. Byl to pocit, jako kdybychom šli vyloupit banku,“ popisuje Uher. S kamarády si za domem vždycky o Vánocích postavili iglú, jenže maminka mu v něm nikdy nedovolila řespat.„Tehdy pochopitelně nebyly žádné karimatky a péřové spacáky jako dneska,“ dodává Uher.
Nejkrásnější dárek prý dostane letos. „Syn Dominik je hokejista a hraje v Americe juniorskou soutěž WHL. Dostanu od něj puk, kterým vstřelil svou první branku v této soutěži,“ pyšní se Uher.

Koš plný dárků

Šéf frýdecko-místeckého filmového klubu Petr Korč si vybaví z dětských let hlavně prádelní koš, ve kterém nosily dárky pro něj a jeho sestru babičky. „Štědrý večer jsme trávili v širším rodinném kruhu. Dneska to máme na části,“ vysvětluje Korč. Letos totiž oslaví Štědrý den hned dvakrát. Jednou se svými rodiči a pak s rodiči přítelkyně. A jaký dárek byl pro něj ten nejhezčí? „ Před deseti lety jsme se celá rodina rozhodli, že si koupíme dům Pod Svícnem. Bylo to těžké rozhodnutí a hodně zatížilo rodinný
rozpočet. Určitě ale bylo správné,“ dodává Korč.

Malý stavitel

Mluvčí Hyundaie v Nošovicích Petr Vaněk říká, že mu v životě udělal radost každý dárek, ale nejvíc
stavebnice Merkur. „Bylo mi asi osm let. Od stavebnice jsem nevstal několik dní. Dodnes si vzpomínám na tu zvláštní železnou vůni prstů po celodenním montování,“ říká mluvčí automobilky.
Štědrý den chce letos prožít v klidu a s rodinou. „Budu s manželkou, dcerou, maminkou a tchyní,“ vyjmenovává Vaněk. Jeho koníčkem je vaření, proto ho čeká příprava štědrovečerní večeře.
„Je to celé na mně. Vařím polévku, chystám kapra a peču i vánočku. Jen cukroví je úkolem manželky a obou babiček,“ prozrazuje Vaněk.