Ostrava chystá novou průmyslovou zónu

Město Ostrava chystá novou průmyslovou zónu v Hrušově. Od společnosti RPG proto odkoupí 16 hektarů pozemků za 41 milionů korun. Návrh schválili ostravští zastupitelé. Primátor Petr Kajnar (ČSSD) uvedl, že město už do vytváření nové zóny investovalo 77 milionů korun. Nyní pracuje na scelení pozemků. „Chybí nám ještě asi pět pozemků. Odhadem deset nebo 15 milionů ještě bude třeba investovat, čili celou tu plochu bychom měli získat za nějakých 130 milionů,“ řekl Kajnar. Město podle něj počítá s tím, že celá čtyřicetihektarová plocha by mohla být připravena pro investory na konci roku 2013.

Území leží nedaleko dálnice D1 i železnice, v roce 1997 však bylo zasaženo povodněmi. Kvůli poddolování a poklesu se místo potýká s podmáčením a je třeba ho odvodnit. Město chce celou plochu zvednout zhruba o tři metry tím, že tam naveze hlušinu ze sousední haldy. „Halda, která je ve vlastnictví státního podniku Diamo, se převeze a ten odtěžený pozemek snad taky po dohodě s Diamem získáme. O to se ta plocha rozšíří a budeme mít k dispozici 40 hektarů,“ doplnil primátor.

Ostrava by měla všechny pozemky získat do konce letošního roku. Následovat bude vydání územního rozhodnutí a od státu by měly přijít peníze na odstraňování důlních škod. „V takzvaném meziresortu na ministerstvu průmyslu je připraveno asi 1,5 miliardy na to, aby ten projekt mohl být dokončen. Samotné navýšení a stavba infrastruktury zabere minimálně rok a půl,“ dodal Kajnar. Město chce mít plochu v Hrušově hotovou za dva roky, kdy se naplní kapacita průmyslové zóny v Hrabové. V nové průmyslové zóně by měly najít uplatnění malé a střední firmy. „Chceme tam průmysl, který už nebude v Ostravě znečišťovat prostředí. Když se podíváte na Hrabovou, tam se nekouří ze žádného komína. Pořád trvá poptávka po pracovních místech s jednodušší kvalifikací, právě v Hrušově by mohla být,“ míní primátor.
Město dohlídne na to, aby v zóně byli investoři, kteří budou vytvářet dostatek míst a nikoli jen zabírat plochu. Vzniknout by tam mělo nejméně 1500 pracovních míst.

Kromě zaměstnání lidí evidovaných na úřadech práce zóna přinese i peníze do městské pokladny. „Pro město to rozhodně není ztrátová záležitost. Dovedu si představit, že z prodeje v budoucích letech může mít město zisk nějakých 300 milionů korun,“ vyčíslil Kajnar. Historicky byl Hrušov významným městysem, v němž se těžilo uhlí, či vyráběla soda. Lukrativní ostravskou čtvrtí se stal v roce 1941, žilo v něm až 7000 lidí. S útlumem průmyslové výroby po roce 1989 začala čtvrť upadat. Její definitivní vylidnění urychlily povodně v 90. letech minulého století.