Park na Tachovsku je už zcela plný

Jedním z příkladů úspěšně se rozvíjejícího průmyslového parku je Panattoni Park v Ostrově na Tachovsku. Ten už je od května zcela zaplněn. Smlouvu na pronájem jeho poslední třetiny, tedy 17 tisíc metrů čtverečních, podepsal výrobce dílů pro automobilky, který zaměstná od října až stovky lidí.

[file:6904:small:right]

„O nájemní haly parku projevili zájem další tři investoři ze stejného oboru,“ řekl šéf oddělení investičních projektů agentury CzechInvest Milan Kratina. Podle Martina Kratiny byl Panattoni Park velmi dobře připravený, má dobrý management, dobré místo na dálnici i ceny, což je prý výborný mix. Přibližně 40 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch si tak brzy našlo nájemce. Jak dále Martin Kratina uvedl, nyní nastává velká šance pro čtyřicetihektarová kasárna a desetihektarový opuštěný areál firmy Alcoa Fujikura, obojí ve Stříbře.

CzechInvest nabízí investorům tyto lokality v „balíčku“ spolu s největší průmyslovou zónou na Tachovsku, CTParkem Bor, také u dálnice D5, kde už zbývá posledních asi 15 tisíc metrů čtverečních. Dvě velké průmyslové zóny na Tachovsku podél dálnice D5 jsou i přes krizi téměř zaplněny. Větší šanci tak nyní mají kromě kasáren a areálu Alcoa také parky VGP a Orange a haly firmy Amesbury v Plzni-Křimicích.

#####Západní Čechy investory stále přitahují

Tento region má podle Kratiny dostatek pracovních sil, nemovitostí i výbornou polohu nejblíže Německu. Firmy proto přicházejí, expandují a nabírají desítky lidí i v době krize. „Na úřadu práce už zaměstnanců firmy Alcoa tolik není,“ řekl Kratina. Krizový štáb ale přiznal, že po snížení nezaměstnanosti v říjnu a listopadu ho překvapilo, že v prosinci citelně propouštěly fungující firmy v regionu a je znát, že krize ještě neskončila. Díky dalším třem novým projektům by měla nezaměstnanost dále klesat i na podzim, kdy skončí sezonní práce. Typickým klientem CzechInvestu je podle Kratiny americká, britská nebo kanadská společnost sídlící v Německu, která se chce posunout 80 až 100 kilometrů za hranice a snížit tím náklady.