Past na falešné diplomy je na světě, plošná databáze se rozrůstá

studenti

studenti Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Je to první služba tohoto druhu. A jak ukazují příklady z praxe, nanejvýš užitečná. Na internetu si zájemci mohou ověřit pravost vysokoškolského diplomu. Do projektu je aktuálně zapojeno pět vysokých škol s téměř sto tisíci diplomů, další budou s největší pravděpodobností rychle přibývat. Nápad si pochvalují i agentury práce.

Systém funguje tak, že zda se nejedná o falzifikát diplomu, si zájemci snadno ověří na internetu na adrese pravydiplom.cz na základě znalosti jeho originálního čísla. Šedá zóna zatím měla jako vždy náskok, padělatelé dosud zneužívali toho, že pravost dokumentů nešla online ověřit.

Byl potřeba přímý kontakt instituce, která diplom vydala. A například pro personální oddělení či agentury to bylo zbytečné zdržení. Nyní to vyřeší dvě kliknutí.

„Aktuálně je do projektu zapojeno pět vysokých škol, a to: Masarykova univerzita, Akademie STING, AKCENT college, Bankovní institut Vysoká škola Praha, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích,“ vypočítala pro E15.cz mluvčí Masarykovy univerzity (MU) Tereza Fojtová.

V současnosti lze podle ní v databází ověřit přesně 82 746 diplomů vydaných Masarykovou univerzitou od roku 2000. Dalších více než 13 tisíc diplomů mají zavedeny další školy, které se již do systému zapojily.

Potenciál pro službu je značný

Možnost zdarma se do projektu zapojit MU nabídla všem více než čtyřiceti vysokým školám, vyšším odborným školám, středním školám a dalším institucím, s nimiž spolupracuje v oblasti boje proti plagiátorství v rámci dalších meziuniverzitních projektů.

„Vysoké školy a další vzdělávací instituce byly s nabídkou osloveny teprve nedávno a již v tomto krátkém čase jsme se setkali s kladnými ohlasy ze stran vedení škol, ačkoliv na rozhodnutí o zapojení do projektu mají školy ještě čas,“ upřesnila Fojtová.

Bezpečnost je prvořadá

Kolik bylo už přes web zachyceno falzifikátů, MU neeviduje: „Cílem projektu není zjišťovat statistiku, kolik lidí tuto možnost využije a s jakým výsledkem. Navíc by bylo velmi těžké určit, z jakých důvodů si někdo pravost diplomů ověřoval.“

Nedá se nakonec past na falzifikáty zneužít ke krádeži dat? „Projekt klade velký důraz na ochranu osobních údajů a na jejich technické zabezpečení, k zobrazovaným informacím se dostane jen člověk, který zná číslo diplomu. Konkrétně to je absolvent, příslušné studijní oddělení nebo osoba, které absolvent číslo diplomu ukázal,“ vysvětluje MU.

Falešný diplom předčí vysokozdvižné vozíky

„Skutečně nemáme velkou možnost a pravomoc ověřovat pravost diplomů. Jednotná databáze vysokoškolských diplomů je dobrý nápad a doufáme, že se podaří Masarykově universitě zapojit do projektu více škol a prohloubit databázi absolventů. Zatím je ve zkušebním provozu a má omezený rozsah,“ řekl E15.cz manažer marketingu agentury práce ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Současně Halbrštát přiznal, že trh práce se plošně potýká s většími potížemi: „Paradoxně, ale zcela logicky, mnohem častější problém je falšování průkazů pro řízení vysokozdvižných vozíků nebo svářečských oprávnění, než například falešný diplom z Vysoké školy ekonomické.“

Podle ManpowerGroup je příkladů zbouraných regálů ve skladu se zraněním skladníků mnoho, ale pravý diplom z VŠE prý zárukou dobře vymyšleného byznys plánu není.

Počet absolventů roste, počet míst pro ně klesá