Pirát z D1 se hájí u soudu. Nechtěl jsem ublížit, tvrdí

Luboš Lacina, který vytlačil řidičku na D1, se pokusí přesvědčit soud o tom, že to nebylo úmyslně. V soudní síni už vypovídal nejen on, ale i poškozená žena a její spolujezdec.

Dnes, v půl deváté ráno začal za velkého zájmu médií v budově krajského soudu na náměstí Kinských očekávaný proces s řidičem černého superbu, který 22. března drsným manévrem vytlačil kousek za Prahou z dálnice D1 mazdu s dvěma pasažéry.

Auto vylétlo ze silnice, přetočilo se a narazilo do stromu. Posádka jako zázrakem vyvázla pouze s lehkými zraněními.

Čtyřicetiletý Luboš Lacina dnes vypovídal klidně, působil přesvědčivě a několikrát se řidičce omluvil.

„Vůbec jsem si náraz neuvědomoval. Že se něco stalo, jsem si všiml až ve zpětném zrcátku podle mračna prachu. Rozhodně jsem neměl v úmyslu někomu ublížit,“ řekl před soudem Lacina.

Podle svých slov v osudný den zrovna mířil na školení v centru Prahy. Po nárazu zastavil a čekal na příjezd záchranky.

Spolujezdec: Ukázal na nás prostředníček

Vypovídala i šestadvacetiletá řidička. „Naše auta jela souběžně. Najednou jsem ucítila náraz a nestačila jsem zareagovat. Pak jsme se snažili co nejrychleji dostat ven z vozu. Od té doby jsem neřídila, bojím se,“ uvedla žena.

Její spolujezdec před soudem mluvil bojovněji. „Řidič v druhém voze byl podrážděný. Ukazoval na nás prostředníček a divoce gestikuloval,“ vypovídal muž.

Odpoledne se k celému případu vyjádřili i soudní znalci z oboru dopravy. Podle Miroslava Skácela nemusel obžalovaný náraz skutečně zaznamenat. Další znalec, Aleš Vemola, uvedl, že se Lacinův superb příčně přemístil razantním manévrem a že nebylo v silách řidičky náraz odvrátit.

Lacinu teď čekají minimálně tři těžké dny. Soudce by měl rozsudek vynést v pondělí.

Hrozí mu 12 let

Nehodu na čtyřiadvacátém kilometru dálnice ve směru na Prahu zaznamenala dálniční kamera a pak ji mnohokrát opakovaly všechny televize.

Šestadvacetiletá řidička mazdy předjížděla kamion, Luboš Lacina ji dojel a údajně se ji snažil blikáním a troubením přimět, aby ho pustila. Žena tvrdí, že do mazdy zboku narazil, aby se jí pomstil za zdržování.

Obžalovanému hrozí za pokus o ublížení na zdraví až dvanáctiletý trest. Řidič superbu se však u soudu s největší pravděpodobností bude držet své verze, že z jeho strany nešlo o úmysl, ale o řidičskou chybu. Podle některých dopravních expertů bude těžké mu úmysl dokázat.

Lacina vystudoval Vysokou školu dopravní v Žilině a pracuje v pražské pobočce Plzeňského Prazdroje. Po nehodě ho ale firma přeřadila z manažerské pozice.

„Působí v obchodním oddělení a nevyužívá služební auto. Postupovali jsme v souladu se zákoníkem práce a počkáme na závěry vyšetřování,“ potvrdil týdeníku Sedmička mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.