Piva, která zamotají Ježíškovi hlavu

Vanilka, tokaj, uzené. Na Vánoce se do voňavé alchymie pouštějí i sládci.

Předloni vydrželo od Mikuláše do Štědrého dne, loni bylo pryč už za dva týdny. „Letos budeme muset čep na nějaký den stopnout, aby nám vůbec vyzbylo do Vánoc,“ říká Zuzana Sklenářová z klášterního strahovského pivovaru.

Nejsilnější pivo se na Strahově vaří vždy až na konci roku. Na podzim se roztáčí tmavá šestnáctka, od Mikuláše už polotmavá devatenáctka. „Je to taková naše mikulášská. Místo mandarinek a čokolád si nadělíme večer s tmavým pivečkem,“ pochvaluje si Zdeněk Prokeš z Petřin.

Vánoční pivo má 7,7 procent alkoholu a podle sládka Jana Martinka se v „jeho chuti objeví český, mnichovský a karamelový slad. A tělnatost je vyvážena poctivou dávkou chmele“.

Do „zimního piva“ nepřidávají sládci jen porce chmele navíc, dovedou si pohrát i s výraznou chutí. Vánoční speciály, jak se silným pivům říká, voní po tokajském vínu, vanilce nebo višni.

Recept na zabijáka z domácí plotny

Sládci v minipivovarech si mohou experimenty dovolit, na rozdíl od velkých podniků s obrovskými tanky vaří jen několik hektolitrů. Nevydrží déle než do Tří králů. Pak hosty čeká obvyklá každodenní nabídka.

Pro pivnici Zlý časy vaří už druhým rokem Nuselského zabijáka Petr Buriánek. Sedmnáctistupňové pivo si chemik a amatérský tvůrce piva nejdříve vyzkoušel v hrnci na plotně doma. Recept pak přinesl do pivovárku v Chýni u Prahy. Od té doby vaří za Prahou pro nuselské štamgasty tisíc litrů piva čtyřikrát do roka.

„Zabiják se točil na podzim, silné zimní pivo teprve přijde. Za pár dnů se začne pít sedmnáctistupňový rauchbock,“ láká Buriánek na pivo provoněné uzeným sladem.

Jemná vůně vánočního pečiva se už několik dní táhne od Pivovarského domu Ječná. Třetinku vanilkového piva servírují číšníci i s pocukrovaným rohlíčkem. O Vánocích se menu mění.

„Na Štěpána roztočíme tokajské polotmavé, do kterého se přidává šťáva z maďarských hroznů. Je to společné dílo vinařů a pivovarníků,“ vysvětluje sládek Martin Vávra. Šestnáctistupňové pivo je hutné, sladké a podává se stejně jako vanilkové ve třetinkách.

Soudek piva na Vánoce

Silné pivo zraje často v sudech už od konce léta. Čím déle kvasí, tím je silnější. Nejdéle si v dubových sudech pohoví X-Beer v minipivovaru U Medvídků, kvasí polovinu roku. Je stejně alkoholické jako víno. Pivo, které se vaří na půli cesty mezi Národním divadlem a Václavským náměstím, je nejsilnějším pivem nejen v Praze, ale i celé České republice.

Pětilitrové soudky kvasnicového ležáku navařil pro své zákazníky Novoměstský pivovar.

„Tmavou čtrnáctku začneme prodávat před Štědrým dnem. Je to taková odměna na závěr roku pro štamgasty, kteří by chtěli mít naše pivo i pod stromečkem,“ říká provozní pivnice Václav Kohout. O stupínek výš hodnotí své vánoční pivo v Jihoměstském pivovaru na Chodově, kde se vytáčí už několik dnů polo- tmavé.

Mikulášské pšeničné střídá v těchto dnech vánoční tmavé pivo v pivnici U Sv. Tomáše.

Devatenáctistupňové pivo s osmi procenty alkoholu chutná domácím i hostům hotelu The Augustine, který zabral i svatotomášský pivovar. Šest set let se v něm vařilo pivo, dnes už se jen čepuje.

„Svatotomášské pivo podle staré receptury i speciály pro nás vaří pivovar Matuška z Broum na Berounsku,“ říká Jan Houška z hotelu The Augustine.