Platí za stočné více, čističku ale nemají

Splašky tekoucí do Bečvy, zastaralá kanalizace. Lidem z Kozlovic vadí, že sice nemají čističku, ale musí platit vyšší stočné.

Zástupci Přerova slibují obyvatelům místní části Kozlovice novou čistírnu odpadních vod – ale až na to budou mít šedesát milionů korun. Lidem se v této souvislosti zdají výsměchem nové smlouvy o stočném, které jim město poslalo.
„Voda z našich domácností jde do Bečvy, a my máme platit ceny téměř jako Přerované, kteří jsou napojeni na čističku?“ ptá se Tomáš Němec. Služba zvaná stočné je spojena s odváděním, čištěním, případně zneškodňováním odpadních vod. Němec smlouvu odmítl uzavřít, ale stejně si nepomohl. Pracovníci Vodovodů a kanalizací mu i bez jeho podpisu spotřebu spočítali a poslali fakturu na 808 korun.

Čistička v roce 2012

„Z principu se mi nechce ji uhradit. Město nám přece musí vytvořit odpovídající podmínky a pak si účtovat za služby,“ namítá Němec. Lidem z Kozlovic se stočné zvýšilo po patnácti letech. „Původně platili korunu padesát, teď se jim navýšila cena na jedenáct korun za metr krychlový,“ uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Miroslav Dundálek. Zároveň zdůraznil, že Přerované platí za kubík jednou tolik.
Problém ale vedení Přerova nezlehčuje. „Víme, že je to bolest našich místních částí. Chceme získat peníze z evropských fondů, ale nejdříve musíme vyřešit majetkové vztahy. Teprve pak se můžeme pustit do díla,“ řekl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek.
„V Kozlovicích žije bezmála šest set lidí, město tu prodalo i pozemky na stavbu domů. Na jednu stranu tedy podpora bydlení, na druhou chybí podmínky pro život ve třetím tisíciletí. Čističky se prý dočkáme v roce 2012,“ řekl předseda osadního výboru František Kučera.