Plavci vyhrávají i bez bazénu

V Uherském Hradišti je sice řada nadějných plavců, ale nemohou ve městě trénovat. Bazén je téměř rok v rekonstrukci.

Že bez bazénu nemůže existovat plavecký oddíl? V Uherském Hradišti to neplatí. Plavecká skupina v klubu funguje dál, v redukované sestavě dojíždí trénovat do sousedního Zlína. Zde se pod vedením třiatřicetiletého kouče Jiřího Vašici připravuje čtrnáct mladých plavců.

Jak se trénuje plavcům bez bazénu?

Špatně. Výhodou je pouze to, že ve Zlíně trénujeme v padesátimetrovém bazénu. V Hradišti vždy bude pětadvacetimetrový. Jinak převažují nevýhody. Dojíždění je časově náročné pro děti i pro mě. Bez mých spolupracovníků Jakuba Hapla a Miloše Rozuma bych to nezvládl.

Prý vám přibylo funkcí?

Je to tak. Jak nám zavřeli bazén, dostal jsem víc úkolů. Kromě trénování dělám také předsedu a ekonoma. Donedávna mi pomáhal ještě pan Novák, který pro hradišťské plavání udělal hodně práce. Teď je ale ve věku, kdy si chce odpočinout.

Jak jste se vlastně dostal k trenérské práci?

K plavání mě přivedl ve čtyřech letech otec, který také trénoval. Ve čtrnácti jsem plavání nechal, protože mi ho jiní trenéři znechutili. Ale k vodě mě to táhlo i potom, sem tam jsem pomohl, dělal jsem rozhodčího. Po nějaké době jsem potkal kolegyni z oddílu a ta mě přemluvila, ať jdu trénovat.

Čím vás trenérství naplňuje? Především jsem se tím opět dostal ke svému oblíbenému sportu. Plavání podle mě patří mezi nejkrásnější a nejzdravější sporty. Když vidíte zlepšení svých svěřenců, máte pocit, že děláte něco užitečného i pro druhé. Trénuji šest let a moc mě to baví. Jako trenér bych chtěl také něčeho dosáhnout, když se mi to jako plavci nepodařilo.

To jste nikdy nic nevyhrál?

V deseti letech jsem byl přeborníkem okresu na padesát metrů motýlek. Pak jsem dosáhl nějakých úspěchů v kraji, ale nic velkého.

Povoláním jste záchranář. Je to výhoda při vaší trenérské práci?

Asi ano. Člověk ví, co má dělat, kdyby se náhodou někdo začal topit. Rád bych základy předal i svým svěřencům.

Máte ve své skupině talentované plavce? Je jich víc. Tím největším talentem je jedenáctiletý Marek Hoffmann. Mezi mladšími žáky v Olomouckém a Zlínském kraji nemá konkurenci. Letos vyhrál, co se dalo. Je výborný motýlkář a prsař. Šéftrenér Zlína Petr Přikryl, který trénoval reprezentanta Málka, ho nazval příslibem budoucnosti.

Těšíte se, až v Hradišti otevřou nový aquapark?

Těším se, že už nebudu muset nikam dojíždět. Strach mám z ceny a z toho, jestli budeme moci trénovat každý den. Ale věřím, že hradišťský oddíl nezanikne.