Poctivci v Karviné prohráli těsně 3:4

Sedm ztracených peněženek a tři vrácené. To je výsledek testu poctivosti v Karviné.

Je v Karviné více poctivců, nebo nepoctivců? Sedmička se to rozhodla vyzkoušet a na různá místa ve městě nastražila sedm peněženek s drobnými, stravenkami, účtenkami, prošlými doklady, ale i se starým mp3 přehrávačem. Uvnitř peněženek nechyběl ani lístek, na kterém bylo napsáno číslo „na bráchu“. Ve skutečnosti šlo o kontakt do redakce. Po pěti dnech čekání se k majiteli vrátily jen tři peněženky. Prvním místem, kde redaktor „ztratil“ peněženku, byla karvinská „osmistovka”. Obyvatelé ghetta v Novém Městě si v tomto testu reputaci nevylepšili. Peněženka nastražená do čerstvě napadaného sněhu, jen nedaleko tamní základní školy, se k majiteli nevrátila. Podobný byl osud dalších tří peněženek. Redaktorům Sedmičky už asi navždy zůstane utajený osud peněženky ukryté v čekárně vlakového nádraží, na parkovišti u Hypernovy i před branami kostela ve Fryštátě.

Našly se tři. Jedna bez peněz

Čest Karviňanů zachraňovali tři poctiví. Jeden z nich na ztracenou peněženku stihl upozornit hned po jejím vytracení. „Pane, vypadla vám peněženka,“ křičel zpovzdálí starší muž. Poté, co mu redaktor vysvětlil, že šlo o test a že jím právě úspěšně prošel, se jen pousmál. „Nenapadlo by mě si něco cizího nechat. Navíc jsem vás viděl před sebou, takže jsem se za vámi hned instinktivně rozběhl,“ dodal muž, který nechtěl za žádnou cenu prozradit své jméno. „Nechci být slavný,“ zdůvodnil.
Druhý poctivec se ozval pár hodin po „ztrátě“. Peněženku našel na sídlišti nedaleko obchodního domu. „Haló? Dobrý den, našel jsem peněženku vašeho bratra,“ řekl do telefonu Jan Michna. Když se dověděl, jak to ve skutečnosti s peněženkou bylo, rozesmál se. „Tak to se nechám překvapit, jak test dopadne. Já jsem neváhal. Už v minulosti se mi stalo, že jsem ztratil cenné věci, a v několika případech mi je lidé vrátili,“ vysvětlil Michna. Jen pár hodin před uzávěrkou vydání se Sedmičce ozvali i z dalšího místa. Peněženku našla na dámských záchodcích na poliklinice v Karviné-Hranicích uklízečka. Čipovka na autobus v ní zůstala, drobné ale zmizely. Bod pro poctivce je v tomto případě oceněním snahy uklízečky a zaměstnanců polikliniky, kteří do redakce Sedmičky zavolali.

Lidé vrátí dvě peněženky měsíčně

„Takový test byste měli dělat spíše na jižní Moravě. Tady si myslím, že moc neuspějete,“ podotkla Irena Tomášiková, která má na magistrátě na starost správu ztrát a nálezů. Tam se žádná redakční peněženka neobjevila. „Lidé k nám přinesou peněženku nebo doklady maximálně dvakrát do měsíce,“ dodala Tomášiková. To ovšem netušila, jak podobný test dopadl v Brně. Do tamní redakce se vrátila pouze jediná peněženka. Za uplynulý rok lidé na karvinský magistrát přinesli sedmadvacet ztracených peněženek. Jen ve třech byly peníze. Vrátit věc, která nám nepatří, by mělo být podle policistů samozřejmostí. A to jak v případech, kdy je peněženka plná k prasknutí, tak i ve chvíli, kdy jsou v ní jen nějaké drobné. „Za každých okolností by měl člověk peněženku vrátit. Buď se přímo zkontaktovat s majitelem, nebo ji odevzdat na magistrátě, policii, či vhodit do schránky důvěry. V případě, že je v peněžence hotovost, má člověk, který ji našel, právo na deset procent nálezného,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.