Pod divadlem bude 350 parkovacích míst

Brněnští radní vybrali firmu, která pod Janáčkovým divadlem postaví 350 parkovacích míst. Bez výběrového řízení.

Najít ve všední den v centru Brna místo k parkování je v posledních letech téměř nadlidský úkol.
Teď se řidičům, kteří přijíždějí do středu města za prací, obchodem či na nákup, rýsuje řešení v podobě tří set parkovacích míst pod budovou Janáčkova divadla.

Přestože se vedení města snaží řešit problémy s parkováním, sklidilo kritiku. Opozičním zastupitelům se nelíbí, že si Brno vybralo neověřeného partnera, jiní kritizují fakt, že na stavbu nevypsali radní řádné výběrové řízení. Projekt nicméně získala soukromá společnost Tymet, která už na účet města složila kauci ve výši deseti milionů korun. Nic tedy nebrání tomu, aby mohla začít stavět.

„O nikom jiném, kdo by chtěl garáže pod Janáčkovým divadlem stavět, jsme nevěděli. Naopak se vědělo to, že jednáme s firmou Tymet,“ hájí rozhodnutí radních náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, pod jehož kompetence spadají veškeré městské investice.

O stavbu garáží neměl podle něj zájem nikdo dokonce ani před třemi lety, kdy se o projektu začalo hovořit. „Přihlásil se jediný zájemce, Brno Parking. Toho jsme však vyloučili kvůli nedodržení formálních pravidel soutěže,“ upozornil Pospíšil.

Záhadná firma?

Obchodní firma Tymet vznikla před šesti lety. Věnuje se obchodu s realitami. Opozičním zastupitelům se nelíbí, že nemá delší tradici, ale především fakt, že nemají o společnosti žádné reference.

„Podle obchodního rejstříku jsou akcie firmy anonymní, takže vůbec nevíme, kdo za ní stojí. Za druhé jde o riziko, že tak velký projekt, který je v řádu stovek milionů korun, se nepodaří realizovat a celá záležitost zůstane na úrovni nějakých soudních sporů,“ obává se Martin Ander ze Strany zelených.

I přes protesty opozičních zastupitelů se ale podařilo projekt schválit. „Pronájem potřebných pozemků schválila Rada města Brna na svém zasedání ve středu 28. března,“ potvrdil mluvčí magistrátu Pavel Žára s tím, že pozemky dostane firma Tymet pronajaté na dvacet let za necelé tři miliony korun ročně. Druhou možností je zřízení věcného břemena. „Firma se naopak zavázala k tomu, že pod divadlem vybuduje nejméně 350 parkovacích míst,“ upřesnil Žára.

Výběrovky před aprílem

I když se kvůli „nevýběru“ rozhořel mezi politiky spor, řidiči hledající místo k zaparkování politické půtky neřeší. Spíše by si přáli, aby slíbená místa byla co nejdříve.

„Ať už bylo pozadí výběru jakékoliv, nikdo s tím nic neudělá. Taková je už tradice současné politické scény. Každopádně bych byl rád, abych měl kde postavit auto. Přes den je to totiž katastrofa,“ říká Pavel Daněk.

Od 1. dubna začala platit novela zákona o veřejných zakázkách. Ta má omezit korupci a pletichy při jejich zadávání. Brněnští radní proto žádný paragraf neporušili, i když si lidé zabývající se transparentností veřejných zakázek myslí opak.

Kromě výběru firmy, která postaví pod divadlem garáže, byli však radní poslední březnový týden mimořádně pracovití. Stihli totiž vypsat čtyřiadvacet veřejných zakázek za více než miliardu korun. Spěchali, protože podle již zmíněné novely by je od dubna museli zadávat průhledně.

A nešlo jen o peníze z magistrátní pokladny. „Rekordmanem se stala městská část Brno­střed, která 23. března 2012 vyhlásila veřejné zakázky v předpokládané celkové hodnotě 625 milionů korun,“ upozornil Jaroslav Kacer z TOP 09.

Opoziční zastupitel se obává především toho, zda bylo uspěchané jednání radních čisté. „Mám důvodné obavy, že vyhlášením těchto veřejných zakázek na poslední chvíli dojde k přidělení lukrativních zakázek spřáteleným firmám, a to i na několik let dopředu,“ prohlásil Kacer.

KDE ZAPARKOVAT?

• Největším parkovacím domem v Brně je Rozmarýn. Řidiči si ale stěžují, že s delšími auty mají problém v úzkých uličkách domu manévrovat.
• Parkovat se dá i v Galerii Vaňkovka, kde se za první hodinu neplatí.
• Větší placená parkoviště jsou i pod Besedním domem, u autobusového nádraží naproti hotelu Grand, u obchodního domu Tesco, před novou radnicí na Dominikánském náměstí a u úrazové nemocnice v Bratislavské ulici.
• Vyrůst by měl parkovací dům v Panenské ulici, kde bude 330 míst. Kdy stavbaři začnou pracovat, zatím není jisté.
• Další bude v Kopečné ulici a nabídne 360 stání. Stavět se tam začne už letos v červnu.