Pohodové lyžování v kraji rozhleden

Lyžování ve Ski areálu Přívrat ocení hlavně rodiny s dětmi. Je tu klid a pohoda.

Nenápadná obec Přívrat nedaleko České Třebové dokáže překvapit. Kdo se rozhodne navštívit přívratské lyžařské středisko, rozhodně nebude litovat. Jsou tam čtyři vleky, dva pro pokročilé lyžaře a dva pro začátečníky. V areálu je šest sjezdových tratí různých obtížností, které jsou navzájem různě propojené.

„Historie ski areálu sahá až do roku 1983. Od té doby se ale mnohé změnilo. Snažíme se neustále zdokonalovat a modernizovat zařízení. V současné době tu návštěvníci najdou čtyři hlavní sjezdovky a dvě kratší pro začátečníky,“ řekl majitel Ski areálu Přívrat Miloš Menclík.

U svahu je bezplatné parkoviště, půjčovna lyžařského a snowboardového vybavení, lyžařská škola a také Snowbar pro občerstvení unavených lyžařů a běžkařů. Ski areál má systém technického zasněžování a vlastní moderní stroj na úpravu sjezdových tratí.

„Naší výhodou je to, že jsme na venkově. Je tu klid a čisto. Přívrat je ideální pro začínající lyžaře, sjezdovky

jsou přehledné, a tak rodiče mohou sedět v teple v baru a pozorovat své děti, jak řádí na svahu. Jednotlivé trasy jsou propojené, to je výhoda, protože děti pak nemusí, jak se říká, hoblovat jeden kopec celý den,“ uvedl Menclík.

Specialitou ski areálu je Pinguin park s vlastním vlekem a lyžařský kolotoč pro nejmenší. „Kolotoč se točí velmi pomalu. Děti, které se ho drží, tak natrénují stabilitu, odšlapování a naučí se zatáčet,“ dodal Menclík.

Zábava i v létě

Další zajímavostí tohoto střediska je jeho celoroční provoz. V létě se otvírá zábavní Pinguin park se spoustou atrakcí pro děti. „Velmi oblíbené jsou šlapací káry, lanovka kamikaze či bungee trampolína. Druhou část letního provozu tvoří sjezdové koloběžky a downhill káry, na kterých se sjíždí sjezdovka. Provoz Snowbaru s letním sortimentem osvěžení je samozřejmostí. Letní Pinguin park je také oblíbeným cílem školních výletů,“ uvedl Miloš Menclík.

Přívratský ski areál leží ve výšce 450 až 510 metrů nad mořem. Je tedy vhodný hlavně pro nenáročné lyžaře. „Přívrat je příjemným místem pro pohodové sjezdování. Děti to tady mají rády. S manželkou si zase často vyjedeme na běžkách. Dá se odtud jet po hřebeni k rozhlednám na Kozlově a na druhou stranu na Andrlův chlum,“ řekl Karel Hofman, který k Přívratu jezdí na chalupu.

Jako výchozí bod k přibližně sedmikilometrovým výpravám za dlouhými rozhledy může posloužit horní stanice vleku. Nedaleko od ní vede zhruba západo-východním směrem žlutá turistická trasa.

Kdo se vydá po ní vlevo, může dojít v kombinaci se zelenou trasou přes rozcestník Nad Svinnou až na Kozlovský kopec. Rozhledna stojí na místě, kde původně byla dřevěná vyhlídka z roku 1929. Po zásahu bleskem ji v roce 1939 museli strhnout. Ta současná je přístupná od roku 2001. Nedaleko vyhlídkové věže promrzlí lyžaři jistě ocení dřevěnou chatu Maxe Švabinského, ve které je příjemná restaurace.

Dalším tipem na výlet může být rozhledna na Andrlově chlumu. Také v tomto případě může být výchozím bodem horní stanice vleku přívratského areálu.

Po napojení na žlutou turistickou značku je ale potřeba se vydat vpravo, na rozcestníku Vyvažadla odbočit taktéž doprava a po několika kilometrech lze dojít ke zmíněné rozhledně. Na Andrlově chlumu je také restaurace a možnost ubytování.

CENÍK PERMANENTEK

• 2 hodiny: 130 Kč (děti do 140 cm, důchodci), 170 Kč (dospělí)
• 3 hodiny: 160 Kč, 220 Kč
• 4 hodiny: 190 Kč, 270 Kč
- www.ski-privrat.cz