Policisté zasáhli proti fanouškům

Desítky fanoušků CZ Bělehrad dělaly včera v centru Prahy výtržnosti. Policie mnohé z nich zadržela.

Proti skupině několika desítek fanoušků fotbalového klubu Crvena Zvezda Bělehrad musela včera odpoledne zasahovat policie v dolní části Václavského náměstí. Opilí příznivci srbského mužstva v restauraci převraceli stoly a házeli půllitry po hostech i policistech. Policie zadržela zhruba 150 z nich. Policie v podstatě celou ulici Na Můstku uzavřela a sanitky odvezly několik lidí. Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová řekla, že osm srbských fanoušků bylo lehce zraněno. Zatím není jasné, kolik příznivců bělehradského klubu policie obviní z nějakého trestného činu. Na místě byla také cizinecká policie, která kontrolovala jejich doklady a může je hned vyhostit v případě, že porušili zákon. Přítomno bylo deset policejních dodávek.

Napadli i turisty

Konflikt se podle některých svědectví rozhořel poté, co fanoušci napadli turisty a policie jim v tom bránila. Už dříve fanoušci v centru města rozbili jednu výlohu. Objevily se i zapálené dýmovnice. Pražská policie předem označila zejména kvůli fanouškům Crvene Zvezdy utkání 4. předkola Evropské ligy s pražskou Slavií za velmi rizikové a přijala bezpečnostní opatření. Už ve středu večer dělali příznivci klubu výtržnosti na jihu Moravy. Ve čtvrtek pak bylo po celý den možné narazit na opilé fanoušky v prostoru Staroměstského náměstí a na Letné. První konflikt evidovala pražská policie podle své mluvčí Andrey Zoulové již po desáté hodině dopoledne, kdy prý tři srbští fanoušci odmítli zaplatit za ubytování na Strahově. Další incident se odehrál po 16:00 v centru Prahy, kdy půllitrem rozbili výlohu směnárny. Policie podle Zoulové zná jejich jména.

Pyrotechnici Eden prohledali

U vršovického stadionu Slavie byl před zápasem klid. Autobusy příznivců srbského klubu přijely ze Strahova, kde byli fanoušci ubytovaní, téměř prázdné. Policejní pyrotechnici preventivě Eden prohledali, ale žádnou uschovanou pyrotechniku nenašli. Před zápasem, který se hrál ve 20:00, hodili ještě srbští fanoušci na hrací plochu světlici, kterou musela uhasit pořadatelská služba. I v průběhu duelu, v němž Slavia zvítězila 3:0, se na hrací ploše objevila světlice, ovšem jinak se povedlo pořadatelské službě fanoušky uhlídat. Kvůli nepříznivému stavu se pouze skupinky srbských fanoušků popraly mezi sebou. Nebylo však třeba zasahovat. Celkem do hlediště dorazilo okolo 700 příznivců Crvené Zvezdy. „Nic jsme nepodcenili. Přestože to nebyla levná záležitost, vyplatilo se to. Bezpečnostní služba odvedla dobrou práci,“ uvedl mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. Policisté pustili srbské fanoušky ze stadionu až delší dobu po utkání poté, co odešli příznivci Slavie. Policie plánuje, že autobusy se Srby doprovodí na hranice republiky. Ještě po půlnoci ale autobusy od stadionu neodjely, protože policisté na místo sváželi i ty příznivce bělehradského klubu, kteří byli již předtím zadrženi. Fanoušci v klidu postávali na parkovišti.