Polské drogy se opět prodávají. V jiném obalu.

Prodejna Amsterdam shop, která na Stodolní ulici v Ostravě prodává polské omamné látky, byla od minulého pátku několik dní zavřená. Zboží bylo podle České obchodní inspekce špatně zabalené. Provozovatel pak obchod na několik dnů musel zavřít.

Výrobky totiž byly špatně označené. „Zřejmě potřeboval vytřídit závadné zboží. Důvody ani průběh ale nebudeme sdělovat, dokud neuzavřeme šetření,“ potvrdil šéf moravskoslezského a olomouckého inspektorátu České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Amsterdam shop teď prodává své zboží v jiných obalech. Původní nahradil obyčejný kancelářský papír, který je sešitý kancelářskou sponou. Nová etiketa obsahuje údaj o dvouleté záruční době a taky český překlad původně polského upozornění, že výrobek není určený ke konzumaci a v případě náhodného požití má dotyčný vyhledat lékařskou pomoc. Zboží už také nenese název jako např. Baka, ale jen kód. Sedmička kontaktovala Českou obchodní inspekci poté, co zjistila, že obchod prodává drogy i patnáctiletým dětem. Redakce totiž udělala pokus a do Amsterdam shopu vyslala figurantku. Prodavačka jí prodala balíček Baky, což je náhražka marihuany, a ještě jí nabízela dýmku. A to aniž by chtěla občanský průkaz. O případ se již zajímá i kriminální policie, rovněž na základě oznámení Sedmičky.
Poslanci v těchto dnech ustavují pracovní skupiny a sepisují novelu, která prodej polských drog zakáže. „Do té doby s tím nejde udělat prakticky nic,“ řekl Sedmičce už dříve národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. To, že je Amsterdam shop zavřený na základě nálezu ČOI ho dnes překvapilo. „Zavřeli to zřejmě kvůli nějakému zástupnému problému. Ale ne kvůli samotnému faktu, že jsou to drogy,“ poznamenal Vobořil. Podle něj už je novela protidrogového zákona téměř hotová a poslanci by ji měli v březnu schválit. „Pak bude ještě asi dva měsíce trvat, než začne platit,“ řekl Vobořil a dodal, že s kolegy pracuje na další novele, která umožní rychle zakázat pohotově i další omamné látky, které by se mohly postupně začít v republice objevovat. „Jde o to, že výrobci drog budou různě měnit složení a každou chvíli bude na trhu nějaká novinka. My chceme mít možnost ji zakázat hned,“ uzavřel Vobořil.
Amsterdam shop dnes opět otevírá.