Pořád si stěžovat, to nikam nevede

Nové politické kauzy, rychlá auta pro policii a další události minulých dnů komentuje herec Jan Potměšil.

Padající vláda

Budoucnost vlády je nejistá. Premiér oznámil, že se stranám buď podaří dohodnout podmínky další spolupráce, nebo vláda padne a na řadě budou předčasné volby. Vedení Věcí veřejných požadovalo po svých ministrech, aby podali demisi, ti to však odmítli.

Tahle situace není podle Jana Potměšila zrovna radostná. „Byl bych rád, abychom měli vládu, která bude v konsensu a bude se věnovat věcem, které je třeba řešit. Praktiky Věcí veřejných mi nejsou příjemné. Myslím, že jejich ministři měli složit mandáty a jít pryč,“ říká rezolutně Potměšil.

Pět milionů za nic

Praha darovala v roce 2009 pět milionů korun firmě vedené člověkem, jenž byl spojen s lobbistou Romanem Janouškem. O tyto peníze se nesoutěžilo v žádné zakázce. Firma dostala peníze na dva reklamní projekty. O jejich výsledku není nic známo. „Zlobí mě, že se takové věci dějí, a to o většině takovýchhle tunelů ještě ani nevíme,“ myslí si herec.

Bém už není v ODS

Místní sdružení ODS Dejvice­Bubeneč pozastavilo členství ve straně svému předsedovi a bývalému primátorovi Pavlu Bémovi. Ten o to sám požádal.

Reagoval tak na zveřejněné odposlechy telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády. „Myslím, že jakákoli diskuse, zda má politik v podobné situaci zůstat ve svých funkcích, je naprosto nesmyslná. Jakmile se na něj něco podobného provalí, měl by každý hned odstoupit,“ je přesvědčen Jan Potměšil.

Souhlas na krev

Prvního dubna začaly ve zdravotnictví platit největší změny za posledních pětačtyřicet let. Reforma má ale závažné chyby. Lékař například potřebuje u obyčejného odběru krve z prstu dítěte souhlas obou rodičů. Nad tím Jan Potměšil, který má s lékařskou péčí bohaté zkušenosti, jen kroutí hlavou.

„Místo toho, aby se fungování zdravotnictví zjednodušovalo, aby byl kontakt mezi pacientem a lékařem co nejjednodušší a nejpřirozenější, všechno se čím dál víc komplikuje. Souhlas obou rodičů v případě vyšetření dítěte je naprosto absurdní. Vždyť to může skončit tím, že dítě nakonec nebude ošetřeno, něco se zanedbá a bude mít trvalé následky,“ zlobí se otec malého syna.

Odbory chtějí víc

Lékařské odbory požádaly premiéra o naléhavou schůzku jako poslední pokus o smírné řešení. Podle vlastního šetření odborů peníze na zvýšení platů v nemocnicích nejsou. Zdravotní pojišťovny platí prý méně, než je potřeba na dohodnutý růst o šest procent.

„Tohle vydírání ze strany odborů se mi nelíbí. Samozřejmě považuji za správné, aby každý byl za svou práci náležitě odměněn. Na druhou stranu je třeba to vnímat v kontextu celé společnosti. Kde nic není, ani smrt nebere, to je marné. Můžu stávkovat, jak chci, a dožadovat se více peněz – ale stát je nemá,“ říká Jan Potměšil. Ale dodává, že by se možná nějaké peníze daly najít, kdyby nebylo tunelů a úniků peněz do neznámých černých děr.

Auta na piráty

Policie má od začátku dubna k dispozici dvacet nových vozů Volkswagen Passat, které budou sloužit ke stíhání silničních pirátů. Nová auta disponují i vylepšenými radary, které jsou přímo napojeny na centrální registr vozidel, což usnadní policistům práci v terénu při prověřování identity vozidla.

„To je dobrá zpráva,“ říká s úsměvem sympatický herec. „Všichni přeci musíme dodržovat nějaká pravidla – třeba že nekrademe auta nebo nepřekračujeme rychlost na dálnici. Pokud je budeme dodržovat, pak se takových rychlých policejních aut nemusíme ani bát,“ uvedl.

Krumlov bez epopeje

Moravský Krumlov už pociťuje ztrátu svého největšího turistického lákadla, Slovanské epopeje. Radnici chybí peníze ze vstupného, které z výstavy pláten Alfonse Muchy na zámku získávala. Musí kvůli tomu omezovat kulturu ve městě. Bez tisíců návštěvníků čekají horší časy také podnikatele v turistickém ruchu.

Nad touhle zprávou přichází Jan Potměšil pro Moravský Krumlov s nápadem. „Myslím, že Moravský Krumlov a tamní podnikatelé mají nejvyšší čas přemýšlet nad tím, jak z dědictví Slovanské epopeje těžit dál. Třeba udělat výstavu věnovanou tomu, že tam bývala. Nebo vybudovat muzeum Alfonse Muchy. Zkrátka to, že Krumlov přišel o epopej, není tragédie v tom smyslu, že by to byl konec celé oblasti,“ přemítá Jan Potměšil.

„Plakat nad tím, že se nám někdy něco nepovedlo nebo nás život nějak vypekl, nemá smysl. To nikam nevede. Je třeba se postavit na nohy a jít dál,“ prohlašuje muž, který je živoucím příkladem toho, jak to jde.