Porotu nejvíce zaujala opera v Oslu

Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2009 – letos získala budova Norské národní opery a baletu v Oslu od ateliéru Snohetta. Rozhodla o tom mezinárodní odborná porota, v níž poprvé zasedal také zástupce České republiky, která vybírala z 340 nominovaných staveb.

Mezi 50 projekty, které v průběhu příštích měsíců pocestují s výstavou a katalogy světem, se objeví také rodinný dům v Černošicích od ateliéru Ksa. Soutěžní přehlídka Mies van der Rohe Award představuje každé dva roky špičkové evropské stavby a snaží se tak upozornit na významnou roli moderní architektury pro život ve společnosti. Zároveň je cílem soutěže podpořit kreativitu, inovativní řešení i nové technologie. Na jaře letošního roku bylo z 340 staveb, mezi nimiž nechybělo ani osm českých realizací, vybráno pět finalistů – Multimodální centrum a konečná stanice tramvaje v Nice, Zenith Music Hall ve Štrasburku, Universita Luigi Bocconi v Miláně, Knihovna a centrum pro seniory čtvrti Sant Antoni’s District v Barceloně a Norská národní opera a balet v Oslu.

#####Jedinečný kontakt města a moře

Oceněná budova opery v Oslu vznikla na základě vítězného návrhu v mezinárodní architektonické soutěži v roce 2000.

Jedinečným a novým způsobem vymezuje veřejný prostor, vytváří kontakt města a moře, využívá části střechy jako náměstí. Kromě tří sálů zahrnuje rovněž tzv. fabriku, kde je výrobní zázemí kulis, kostýmů, paruk a rekvizit opery a baletu, které mohou kolemjdoucí pozorovat obrovskými prosklenými okny. Jedním z členů odborné poroty byla také přední česká teoretička architektury Irena Fialová. Podle jejího vyjádření vykazovalo všech pět finalistů mimořádné a vyrovnané kvality a bylo velmi těžké vybrat vítěze. „Projekt opery má však své skryté kvality, které nejsou na první pohled vidět. Sice může někomu připadat jako nová verze opery v Sydney, ale v tomto případě není primární její forma ani funkce, ale městský prostor a prostor událostí, který vytváří. Všechno se podřizuje tomu, aby se zde lidé cítili dobře, aby se opera stala skutečnou součástí života města a jeho občanů,“ uvedla. Porota udělila také zvláštní cenu pro začínající architekty, kterou získalo Studio UP za projekt gymnázia v chorvatském městě Koprivnica.

#####České projekty ve finále chyběly

České realizace se bohužel nedostaly do první pětice nejlepších staveb, ale přece jen Česká republika může slavit alespoň malý úspěch. Porota vybrala mezi 45 dalšími významnými tvůrčími počiny, které budou společně s finalisty prezentovány na putovní výstavě a v katalogu, také jednu českou realizaci. Mezi nejlepšími evropskými stavbami se objeví rodinný dům v Černošicích od architektů Jána Studeného a Martina Vojty z ateliéru Ksa.

*

České stavby nominované na udělení Ceny EU (autoři)

• Fakulta informačních technologií VUT v Brně (Architektonická kancelář Burian-Křivinka) • Hotel Metropol (Chalupa architekti/dum architekti) • Hráň u Slavonic (e-M.R.A.K. – Martin Rajniš architektonická kancelář) • Dox – Centrum současného umění (Ivan Kroupa Architekti) • Nové ústředí ČSOB (AP Atelier – Josef Pleskot) • Rodinný dům v Černošicích (Ksa) • Rezidenční komplex Na Krutci (Kuba & Pilař Architekti, DRNH) • Centrum ekologických aktivit Sluňákov (Projektil Architekti)