Povodně předpoví líp

Plzeňský tým matematiků umí přesněji předvídat povodně. Zatím se ale lidé obávat nemusí, voda plzeňských řek se prý udrží v korytech.

Obraz povodní roku 2002 nezmizí z paměti žádnému Plzeňanovi. Noční můrou se staly hlavně pro lidi z Roudné, jejichž domovy několikrát spláchla zpětná říční vlna. Změna klimatu ale hrozí dalšími výkyvy počasí s častějšími a možná i většími záplavami než doposud.

Proti zpětné vlně

Nový výzkum akademiků z fakulty aplikovaných věd dává nyní naději, že by se česká města mohla na rozmary počasí lépe připravit. „Náš numerický model dokáže zachytit i zpětné vlny u říčních toků a další jevy. Díky novým modelům umíme přesněji stanovit hloubky a průtoky řek,“ vysvětluje šéf výzkumného týmu Marek Brandner.

To by znamenalo důležitý posun. Zatím známé numerické modely totiž často nedokáží zaregistrovat právě takové zpětné vlny, jako byla ta, která spláchla Roudnou. Díky novým přístupům se při hrozící záplavě dá přesněji říct, kdy přesně dojde v dané lokalitě k zatopení konkrétních míst.

„Krizové štáby pak lépe stanoví priority při evakuaci. Mohou se také dovědět, kde voda udeří dřív, která místa budou víc postižena,“ poznamenává Marek Brandner. Přesnější model výpočtu ale potřebuje také více vstupních dat, která dokáže zpracovat jenom superpočítačové centrum za desítky milionů korun. I proto je matematický model součástí rozsáhlého systému Floreon, který připravuje ostravská univerzita.

Na bleskové povodně

Bleskové povodně chce zase předpovídat Plzeňský kraj. Plánuje nakoupit dva meteorologické radary, padesát automatických srážkoměrů a čtyřicet hladinoměrů. Radary by byly napojeny na centrální počítačový systém a každých pět minut by zaznamenávaly situaci na území celého kraje. „Povodňová komise by tak dostala vždy včas automatické varování,“ říká Martin Plíhal z odboru životního prostředí krajského úřadu.

Ani jeden z projektů ale ještě nemá vyhráno, oba čekají na peníze z evropských fondů. Zatím se Plzeňané tajícího sněhu na horách obávat nemusejí, hladiny řek vtékajících do města nejsou nijak dramaticky zvýšené. Počasí v tomto týdnu navíc slibuje chladnější dny.