Práce snů? Google platí pětistovku za ježdění v autě, které řídí samo

Samořiditelné auto Google

Samořiditelné auto Google Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson; wikimedia

Google rozšiřuje svůj testovací vozový park v Arizoně a nabírá zde nové „řidiče“ pro svá auta, která teoreticky řidiče nepotřebují. Jenže dle současné legislativy nesmí auto bez řidiče jezdit, a tak někdo s řidičákem musí za volantem sedět, i když se ho nedotýká. A takové řidiče-neřidiče Google právě hledá, upozornil The Verge.

Práce obnáší ježdění za volantem auta, které si jezdí samo. Plat dle zdrojů The Verge odpovídá 20 dolarům na hodinu, což je v přepočtu necelá pětistovka.

Vypadá to jako práce snů - nic nedělat, vozit se a dostávat za to pěkné peníze. Ale zas tak snové to není. Je potřeba najet co nejvíc kilometrů, a tak se jezdí šest až osm hodin, pět dní v týdnu. Během jízdy jste za vozidlo zodpovědní a musíte zasáhnout v případě, že by hrozila kolize. Musíte sledovat analytický software, dělat testy a psát reporty z každé jízdy.

Samozřejmostí je nutnost vlastnit platný řidičský průkaz a navíc mít čistou historii z hlediska dopravních nehod a přestupků. Dále je potřeba minimálně bakalářský titul a excelentní a rychlý psaný projev.

Ve finále je to tedy poměrně únavná práce jako každá jiná. Ale přesto pro mnohé zůstane ve škatulce „práce snů“, protože mít možnost přímo pracovat s nejmodernějšími technologiemi Googlu v praxi, to jen tak někdo nemůže.

Článek vyšel na serveru Živě.cz.