Praha přijala cenovou mapu pozemků na příští rok

Zastupitelé hlavního města přijali vyhlášku, která určuje cenovou mapu stavebních pozemků na příští rok. Tvoří se podle údajů z katastrálního úřadu a podle smluv, které město loni a letos uzavřelo. Metropole ji používá například při prodeji pozemků.

„Růstem cen pozemků se hlavní město Praha v minulých obdobích odlišovalo cenovými rozdíly od ostatních měst České republiky. Důsledkem tohoto vývoje jsou cenové hladiny pozemků výrazně převyšující ostatní města České republiky,“ píše se ve vyhlášce. Ceny pozemků určených pro bytovou výstavbu trvale rostou několik posledních let. A to i přesto, že výstavba nových bytů a rodinných domů klesá a snížil se i počet poskytnutých hypoték. „V současnosti lze i přes recesi ekonomiky a následné zpomalení jejího růstu hovořit o převisu poptávky po pozemcích nad nabídkou, která je aktuálně na trhu k dispozici,“ uvádí vyhláška.
Ceny těchto pozemků stoupají podle vyhlášky v celé Praze a v atraktivních lokalitách na okrajích Prahy začínají dokonce převyšovat pražské „historicky tradiční cenové špičky“, jako jsou Hanspaulka, Ořechovka nebo Barrandov. Do těchto míst se začíná přesouvat i poptávka ze satelitních lokalit ve Středočeském kraji. Týká se to například Písnic, Pitkovic, Dolních Chabrů nebo Jihozápadního Města. Vyhláška dále uvádí, že stagnuje výstavba komerčních projektů. Dokládá to množství nepronajatých kancelářských ploch v novostavbách i starších kancelářských budovách i to, že nebyly zjištěny rozsáhlejší transakce s pozemky. Magistrát očekává, že tento trend bude pokračovat. Nasycena je také část realitního trhu s pozemky, na kterých se staví obchodní centra.