Praha přivítá tři hudební velikány

Prahu čeká hvězdný týden. Po sobě tu zahrají Rammstein, George Michael a Lenny Kravitz.

Kliku od dveří pražské O2 Areny si v nejbližších dnech budou podávat největší hvězdy světové hudby. V sobotu 12. listopadu tam nejprve vystoupí němečtí bouřliváci Rammstein. Až dají pořadatelé po jejich show halu do pořádku, vystřídá je v pondělí George Michael se symfonickým orchestrem a hned v úterý zahraje rocker Lenny Kravitz.

I kdyby se v listopadu konal jen jeden z těchto koncertů, byl by nepochybně považovaný za hudební událost měsíce. Nakonec jsou tři, v průběhu několika dní a všechny je pořádá jediná agentura. „Je extrémně obtížné zorganizovat takové koncerty v průběhu jednoho týdne. K tomu je ještě třeba připočíst, že 13. listopadu pořádáme koncert Sade v Bratislavě, který je podobně veliký,“ říká Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation.

Ta má zastoupení v několika evropských zemích, ale Česko a Slovensko zajišťuje organizačně právě česká pobočka. „Máme dobrý tým lidí a spoustu zkušeností s pořádáním podobných koncertů z minulosti. Už jsme měli i situaci, kdy jsme během několika dní pořádali pět akcí včetně open air koncertů,“ ujišťuje Novák.

Technika v 25 kamionech

Všichni muzikanti budou mít svou produkci, svůj světelný park a efekty, které si sami přivezou. S pomocí tuzemské pořadatelské agentury musí vše rychle postavit a potom zase urychleně složit, aby se mohla postavit scéna pro hudebníka vystupujícího další den. „Jen pro představu, například kapela Rammstein dorazí s pětadvaceti kamiony naplněnými produkcí. Určitě si dokážete představit, jak to bude náročné, ale vše se stihne. Pracovat se bude bez přestávky,“ vystihuje atmosféru v pořadatelské agentuře Novák.

Pořádání koncertů megahvězd se vyplatí. Koncert Rammstein je například už pár měsíců beznadějně vyprodaný. „Byla to v podstatě sázka na jistotu. Koncert skupiny Rammstein jsme v minulosti vyprodali pokaždé,“ chlubí se Novák. O přidání dalšího termínu ale pořadatelé neuvažovali, nebylo ani kdy. Kapela začíná své turné v Bratislavě, a pak má nabitý časový plán s koncertováním po celém světě.

Podruhé se v Česku objeví také hudební ikona George Michael se svým Symphonica: The Orchestral Tour, během kterého zpívá své největší hity upravené pro orchestrální hudební podkres. „George Michael má tady hodně příznivců, takže je o koncert velký zájem. A to i přesto, že tu vystoupil letos v srpnu ve Státní opeře,“ připomíná Petr Novák.

Trojici velkých koncertů v jednom týdnu uzavře čtyřnásobný držitel Grammy Lenny Kravitz. Do Česka se tento zpěvák vrací po dvou letech od své brněnské návštěvy, tentokrát s novým albem, které mu vyšlo koncem léta. „Před rokem měl společné turné s U2 na jejich 360° Tour, kdy jim v podstatě ale dělal jen předskokana na několika vystoupeních. Tam ale ještě samozřejmě písničky z nového alba naživo nezpíval. Tohle by mělo být poprvé, co zazní živě,“ upozorňuje hudební publicista Zdeněk Svoboda.

HVĚZDY V 02 ARENĚ

12. listopadu, 20.00 Rammstein vyprodáno
14. listopadu, 20.00 George Michael 1090-1990 Kč
15. listopadu, 20.00 Lenny Kravitz 1090-1790 Kč