Přestavba klíčové křižovatky v Pardubicích začne v příštím roce

Pardubice se v příštím roce konečně dočkají zahájení přestavby klíčové křižovatky U Trojice. Celkové náklady dosáhnou podle projektu 760 milionů korun, výstavba bude trvat 32 měsíců, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. ŘSD na ni našlo v letošním rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury 50 milionů korun. „Peníze na zahájení stavby sice jsou, ale stavba se letos zahájit nestihne. Nejdříve je nutné vysoutěžit dodavatele a počkat na případná odvolání,“ uvedla Ledvinová. Odhaduje, že stavět by se mohlo začít v druhé polovině příštího roku.

Křižovatkou na obchvatu města u nádraží a podniku Paramo denně projede téměř 30 000 vozidel a kolony aut ve špičce dosahují mnohasetmetrové délky. Přes opakované sliby politiků, například bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV), se stavba několikrát odkládala a střídaly se protichůdné výroky o jejím zahájení. Ještě v září mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš prohlásil, že křižovatka u Parama se s konečnou platností příští rok stavět nezačne.

Stávající silnice I/37 z Hradce Králové přes Pardubice do Chrudimi bude v místě křižovatky rozšířena z dvou na čtyři pruhy. Rozšířit se má také rampa související mimoúrovňové křižovatky u závodiště a silnice I/2 na Přelouč, rovněž na čtyřpruhovou komunikaci, na styku dvou státních silnic vznikne kruhová křižovatka. Kromě úprav a přeložek inženýrských sítí budou také přemostěny železniční tratě Praha - Česká Třebová a Pardubice - Hradec Králové, které procházejí dopravním uzlem. Pro pěší a cyklisty vzniknou podél silnic stezky a lávky.
Teoreticky by mohla být křižovatka U Trojice dokončena na jaře 2014. Podle Ledvinové se budou silničáři snažit zahájenou stavbu v termínu dokončit.