Při privatizaci bytů OKD nešlo o nedovolenou podporu

Při privatizaci několika desítek tisíc bytů společnosti OKD se stát nedopustil nedovolené podpory. Vyplývá to z přezkumu Evropské komise, o kterém informoval mediální zástupce nabyvatelské společnosti RPG Real Estate Pavel Kočiš. V Bruselu tak se svou stížností neuspělo sdružení BYTYOKD.cz, které tvrdilo, že byty OKD byly prodány pod cenou. Sdružení nyní zvažuje další kroky.

„Jsme potěšeni, že komise potvrdila náš dlouhodobě zastávaný názor, a vlastně jen zopakovala své stanovisko zastávané již v minulosti. Doufáme, že po nedávném vítězství v arbitráži se státem tím byla udělána skutečně konečná tečka za všemi spekulacemi,“ uvedl generální ředitel RPG Byty Tony Aksich. Tato společnost nyní byty vlastní díky koupi firmy Karbon Invest, jež se privatizace OKD účastnila.

Podle předsedy sdružení BYTYOKD.cz Romana Macháčka se rozhodnutím komise potvrdila dřívější podezření, že Ministerstvo financí vedlo arbitráž s RPG jen naoko. „Máme oprávněné obavy, že obdobným způsobem postupuje Ministerstvo financí a další zainteresované orgány i ve věci prošetřování stížnosti na nedovolenou veřejnou podporu,“ míní. Podle Macháčka sdružení zvažuje v této věci další kroky včetně případného trestního oznámení na zodpovědné osoby.