Příběhy, které baví a mrazí zároveň

Klicperovo divadlo odhalilo trumfy pro závěr sezony. Špinarova Morgiana slibuje silný divácký zážitek. Na jeviště se chystá i kontroverzní a oceňovaná Drábkova Koule.

Dobro a zlo. Radost a zášť. Dvě sestry. Morgiana a Clara. Symbolický příběh snu, světla a temnoty nabízí divákům sugestivní poetickou atmosféru, zajímavé psychologické studie charakterů a napínavé situace s nečekanými konci.

Hradecké Klicperovo divadlo přidalo do svého repertoáru další kus, který stojí za vidění. Je jím variace na slavnou novelu ruského spisovatele Alexandra Grina Jesiie a Morgiana v autorské úpravě a režii Daniela Špinara.

„Morgiana je psychologická sonda, pátrání po původu a míře zla v člověku. Také je napínavou detektivkou a hrou o život,“ říká dramaturgyně Jana Slouková.

Drsný příběh krásné a neskonale laskavé dívky, která dlouho netuší, že její sestra pro ni ze závisti chystá zákeřný jed, proslavil silně stylizovaný film Juraje Herze v hlavní dvojroli s Ivou Janžurovou. Právě jím se režisér Špinar nechal inspirovat. Diváci však uvidí rozhodně víc, než pouhé přenesení filmu na jeviště.

Od filmu se liší

„Jde o naprosto originální variaci na téma. Látka je aktuálnější a celé zpracování modernější,“ slibuje Špinar. Divadelní kritici mu dávají za pravdu.

„Hradecká verze je od té filmové diametrálně odlišná, výrazně divadelní. Už jen pro to určitě stojí za vidění. Jako v postavách, u kterých máme pocit záměrné nevěrohodnosti, tak i v ději, který připomíná surrealistický obraz s podivnými detaily, jako by šlo především o vyvolání určitých pocitů, oživení podivného snu. Hradeckému týmu se podařilo vytvořit sugestivní, působivou jevištní vizi, která mrazí a baví zároveň,“ tvrdí kritička Jana Soprová.

Velkou zásluhu na tom mají i obě představitelky hlavních rolí. „Morgianu jsem psal pro Kamilu Sedlárovou a postavu Clary Pavlíně Štorkové. Nedokážu si představit, že by to hrál někdo jiný. Inscenace je postavena na energii a jedinečných schopnostech těchto dvou hereček,“ doplňuje režisér.

V dalších rolích diváci uvidí Martu Zaoralovou, Martinu Novákovou, Ondřeje Malého, Jakuba Tvrdíka a Dušana Hřebíčka s Martinou Eliášovou. Autorem hudby je Jiří Hájek.

Další velký zážitek čeká návštěvníky Klicperova divadla už za tři týdny. Na jeviště se „vkutálí“ divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Koule, která rozpoutala lavinu soudních žalob a mediálních emocí a zároveň se stala hrou roku. Na svědomí ji nemá nikdo jiný než režisér, dramatik a umělecký šéf David Drábek.

Hlavní hrdinkou je bývalá slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných, ale i bolestných protikladů.

Příběh o socialismu

„Příběh je o životě československých sportovkyň. Je taky hodně o socialismu. Dělá si z něj legraci, a skrze ní odhaluje jeho zrůdnost. A to, že ho pořád máme v sobě. Největší vtip Davidovy Koule pro mě ale spočívá nejen v tom, že je tak šťavnatě vtipná, ale i proto, že je taky mrazivě smutná a něžná,“ říká dramaturgyně inscenace Markéta Bidlasová.

Tvůrci divákům slibují explozivní story o mistrovství světa, o zvedání trakařů i prvních lásek, o osudovém lyžařském kurzu a hororovém soustředění v Horažďovicích, i o setkání s nedostižnou legendou Radmilou. K tomu všemu zazpívá Karel Hála, doktor Cvach bude míchat anabolické steroidy, Jiřina Švorcová zarecituje o pionýrském odznáčku v intimních partiích a Štěpánka Haničincová pomůže čertíku Bertíkovi odvelet do pekel soudruhy Husáka a Štrougala.

„Směr našeho vrhu zásadně určuje obsazení Koule - Pavla Tomicová, Jiří Zapletal, Zora Valchařová, Kamila Sedlárová, Isabela Smečková a Tomáš Lněnička,“ dodává Bidlasová. Premiéra je plánována na 12. května od sedmi hodin večer ve Studiu Beseda.

KDY DO KLICPEROVA DIVADLA

Morgiana - hlavní scéna Klicperova divadla

• 24.4. 19.00
• 24.5. 10.00

Koule - studio Beseda

• 11.5. 19.00 - předpremiéra
• 12.5. 19.00 - premiéra
• 18.5. 19.00
• 21.5. 19.00
• 26.5. 19.00
• 29.5. 19.00