"Přicházím s novinkami, ocenila porota"

Živnostníkem roku Jihočeského kraje 2011 se stal David Borovka. Jeho specializací je audiovizuální umění videomapping.

Před třemi roky dělal David Borovka dýdžeje na svatbě Ivety Bartošové s Jiřím Pomeje. V témže roce 2008 získal ocenění Živnostník roku Jihočeského kraje. Letos si prvenství zopakoval. Lze tedy říct, že je už zkušený podnikatel. „S podnikáním jsem začal na střední škole. Dělal jsem diskotéky po vesnicích. Všechny peníze, které jsem získal, jsem investoval zpátky. Tak to prostě v podnikání je. Všude se objevuje spousta nových věcí, poptávka narůstá a klienti mají větší nároky,“ říká Borovka.

Kdy jste zaznamenal první úspěch?

Nemám to takhle postavené. Samozřejmě je úspěch, když vyhraji nějakou takovou soutěž, jako je Živnostník roku. Je to o tvrdé práci. Když je například o víkendu nějaká akce, musí tam být zaměstnanci nonstop. Mít zaměstnání je dnes dar. Práce je míň a konkurence se zvyšuje. Kdo dělá práci poctivě a přemýšlí u ní, má sezonu celý rok. Tím se řídím.

Soutěžil jste s novinkou OE videomappingem. Co to vlastně je?

Jedná se o promítání 2D a 3D animací na fasády domů, kdy animace přesně sedí na daný objekt. Hodí se to na prezentace, slavnosti měst, představení nových výrobků a třeba i na svatby. Zaměří se objekt, udělá se dokumentace a pak se to vymodeluje. Videomapping má široké uplatnění. Poprvé jsme ho využili pro reklamu pro představení produktů jedné společnosti. Poté jsme dělali mapping v Holašovicích při slavnostech. Teď jsme našli další způsob využití, v polovině prosince se s ním seznámí i lidé v Budějovicích. Momentálně si pohrávám s myšlenkou udělat videomapping na radnici, tak snad to nikdo neokopíruje.

Jaká je v tomto oboru konkurence?

Existují firmy, které nabízejí vytvoření animací, ale nemají technické zázemí. My mapping nabízíme jako kompletní balíček s ozvučením a osvětlením. To usnadňuje práci nám i našim klientům.

Jak to vůbec vypadalo na soutěži o živnostníka roku?

Letos se jí zúčastnilo 135 lidí. Z nich porota vybrala deset a pak rozhodla, jak rozhodla. Když jsem potom s porotci mluvil, řekli mi, že ocenili hlavně novinky, se kterými každý rok přicházím. Zaplňuji prý díry na trhu.

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Asi to, že není stereotypní. Pořád někam jezdím. Akce, které děláme, jsou rozmanité, stále se něco děje. Jezdím po republice a poznávám nové a nové lidi. To je to, co mě na této práci nejvíc baví. Ale také mě baví nové poptávky a výzvy od klientů. Teď třeba pořádáme velkou akci, kde bude tisíc lidí. To je největší akce, kterou jsme kdy měli. Minulý rok jsme například uspořádali jen v jižních Čechách pětapadesát maturitních plesů na klíč.

Co je pro vás právě teď prioritní úkol?

Momentálně pracuji na kvalitních webových stránkách. Také zvětšujeme sklad, protože ten starý nestačí. Pracuji spíš na té struktuře, aby byl ve všem pořádek.

Říkal jste, že pracujete dvanáct až čtrnáct hodin denně. Co děláte ve svém volném čase?

Volno mám snad akorát v neděli. Jinak přijdu ráno do práce podle toho, jak je třeba. Jsem tam tak do osmi. O sobotách bývám na akcích, kde se pracuje i šestnáct hodin denně. Práce je zároveň i můj koníček. Když mám volno, tak relaxuji u televize. Také mám hrozně rád lyžování. Nejraději lyžuji na ledovci v Rakousku. Tam jezdím nejvíc na podzim.

Čím jste chtěl být jako malý?

Odmala mám vztah k hudbě. Sbíral jsem cédéčka. Pak jsem vystudoval střední stavební průmyslovku a vyšší odbornou. V okamžiku, kdy jsem se mohl postavit na vlastní nohy a vnímal svět kolem sebe, jsem hrál jako DJ. V té době jsem začal nakupovat techniku.