Přijede Bořek stavitel i Petr Janda

Roztančené sukně Hanaček, bigbít, ale i kolotoče, krepové růže a stánky s cukrovou vatou. To všechno nabídnou letošní hody.

Hody zasvěcené svatému patronovi se v posledních letech stávají letní kulturní „třešínkou“ měst. I tam, kde po celá desetiletí neměly svou tradici, byly hody vzkříšeny společně s patrony, kteří by podle starých zvyklostí měli nad městy bdít.

Sedmička vám přináší pár hodových tipů z největších měst přerovského regionu.

Lipník: svatý Jakub

Do devátého ročníku letos vstupuje obnovená tradice Svatojakubských hodů v Lipníku nad Bečvou. Město nabízí čtyřdenní program, který začne ve čtvrtek 23. července odpoledne na náměstí akcí Stavíme s Bořkem stavitelem. „Loutka a stavebnice v nadživotní velikosti, to ještě Lipník nezažil. Těší se nejen děti, ale zvědaví jsou i dospělí,“ říká organizátorka Drahomíra Řeháková.

V pátek se odehraje na náměstí večerní divadelní představení, kde se samotnou kulisou komedie stanou lipnické renesanční domy. „Po skončení promítneme pětadvacetiminutový film o vzniku plastiky Tilia,“ připomněla mluvčí města Magdalena Gladišová.

V sobotu odpoledne zahájí v sále knihovny zvané Domeček výstava lipnických výtvarníků a náměstí bude patřit místním muzikantům, kteří se představí v kapelách různých žánrů. Hlavní oslava vypukne v neděli po dopolední mši v kostele svatého Jakuba. Od oběda až do večera se na náměstí představí například chůdařská skupina divadla Studna nebo Laďa Kerndl se svým orchestrem.

Hranice: svatá Anna

Místní část města Hranice – Drahotuše ožijí hodovým veselím o víkendu 25. a 26. července. Slavit se tu bude svatá Anna, která slibuje chladna zrána.

Místo velké šou ale tady pořadatelé spoléhají spíše na klasiku, která bude zábavou hlavně pro děti. Přijedou totiž kolotoče, houpačky, otevřou se střelnice a stánky s cetkami. Domácnosti ale tady drží tradici v podobě pečení cukroví a hodových koláčů.

Přerov: svatý Vavřinec

V Přerově otevírá hodovou slávu už po sedmé v novodobé historii svatý Vavřinec. Letos se tu bude jeho svátek slavit o víkendu 8. a 9. srpna a návštěvníci se mají na co těšit.

„V sobotu je čeká vystoupení souborů a sólistů z partnerských měst – Děčína, slovenského Bardejova a Polska,“ předeslal mluvčí města Bohuslav Přidal. Zlatým hřebem dne má být večerní vystoupení Olympiku.

V neděli po mši mši svaté, která bude v kostele svatého Vavřince sloužena od deseti hodin, mohou lidé obdivovat krojovaný průvod, procházející městem. Čeká je rovněž vystoupení folklorních souborů, chybět nebude ani řemeslný jarmark na Horním náměstí. Letošní hody navíc nabídnou speciální program pro děti.

„Na trávníku poblíž náměstí Na Marku pro ně skupina historického šermu Markus M zajistí ukázky středověkých her. Šermíři předvedou své umění a ještě dětem ukážou speciální meče,“ uvedl za pořadatele Rudolf Neuls.

Kojetín: Panna Marie

„My slavíme hody už desátým rokem, jsou zasvěceny Panně Marii a letos připadnou na 14. až 16. srpna,“ konstatoval místostarosta Kojetína Jiří Šírek.

Město, které ctí hanácké tradice, vsází na nedělní honosný krojovaný průvod s Ječmínkovou jízdou králů. Starosta města pak předá chase hodové právo a na jevišti se bude střídat jeden národopisný soubor za druhým. Hvězdně bývá obsazen i odpolední program. „Letos u nás mimo jiných vystoupí Děda Mládek Illegal Band,“ podotkl místostarosta Šírek.

Na náměstí bude i tradiční jarmark, organizátoři připravují výtvarnou výstavu, hasičskou soutěž, sraz harmonikářů či setkání rodáků, kteří se narodili v roce 1934.