„Problémy nám udělal jenom traktor“

Antonín Tlusťák a Jan Škaloud jsou vicemistry Evropy v rally. V pátek převzali cenu.

Je druhým nejlepším navigátorem v Evropě, mohou lidé s trochou nadsázky tvrdit o boleslavském rodákovi Janu Škaloudovi. „Druhé místo je nesmírným překvapením a velkým úspěchem,“ řekl pětadvacetiletý spolujezdec.

Mistrovství má dvanáct závodů. Jaké byly?
Každý z podniků se jel na jiné trati. S kolegou Antonínem Tlusťákem jsme se postavili na start devíti závodů. V první polovině sezony se nám nedařilo, až do toho českého závodu. Nově jsme totiž začali jezdit s novým autem, čtyřkolkovou fabií. Přechod na ni nebyl jednoduchý, protože jsme předtím jezdili s menšími auty. Trošku jsme se museli učit, ale druhá polovina sezony už vyšla na výbornou. Posledních čtyři pět závodů bylo famózních. Umisťovali jsme se do třetího místa a získali spoustu bodů. Vynesly nám celkové druhé místo.

Vedle toho, že jste měnili auto, vás potkaly ještě nějaké jiné komplikace?
Při jednom testování auta jsme havarovali. Nečekaně nám vjel z pole do cesty traktor. Byla to velká čára přes rozpočet, ale přímo při závodech se nám naštěstí všechny problémy vyhýbaly.

Jak byly závody náročné?
V evropské sezoně jsme se účastnili i mistrovství České republiky, proto jsme se často museli rychle přesouvat. V jednom měsíci jsme například absolvovali hned tři závody. Na každý potřebujeme přibližně týden. Zhruba čtyři dny trénujeme, celé tři dny se potom soutěží. Protože se střídaly české s těmi zahraničními, byly přesuny náročné. Hodně jsme cestovali, nezřídka na velké vzdálenosti. Třeba ze Španělska jsme jeli domů dva tisíce šest set kilometrů.

Bylo pro vás druhé místo překvapením?
Před sezonou jsme si říkali, že by bylo fajn skončit v první pětce. To, že dopadneme takhle, jsme nečekali. Nebylo to však jen naší zásluhou, soupeři odpadali. Některým došly peníze, jiní třeba nabourali auta a nestihli je opravit do dalšího závodu. Takže při nás stálo také štěstí.

Věděli jste už na trati, že skončíte druzí?
Ano, v závěrečné etapě posledního závodu. Tři zkoušky před cílem jsme potkali posádku, která urazila kolo, a my jsme se posunuli o jednu příčku dopředu. To nám zajistilo, že už na druhém místě zůstaneme.

Jaký je váš nejbližší program?
V prosinci se jedou jen exhibiční závody pro diváky. První sobotu pojedeme na Strahově Pražský Rallysprint přímo v ulicích. Následuje Mikuláš Rally ve Slušovicích na Moravě.

V pátek 26. listopadu jste také oficiálně dostali cenu v hotelu Ambassador.
To bylo pouze převzetí ceny od české Asociace jezdců rally. Za druhé místo na mistrovství Evropy nás odmění 10. prosince v Monte Carlu.

Vicemistr Evropy Jan Škaloud

narodil se 17. března 1985 v Mladé Boleslavi
rally jezdí jako spolujezdec, první závod absolvoval v roce 2003
ve voze Škoda Fabia Super 2000 naviguje Antonína Tlusťáka
jejich největším úspěchem je letošní druhé místo v Evropě