Prodám byt v Janově. Značka: chci pryč

Starousedlíci si v Janově chválí čistší sídliště. Soužití ale stále neklape a lidé se snaží byty prodat.

Téměř v každém vchodě domů janovského sídliště jsou okna, z nichž září do dáli nápis NA PRODEJ. Z janovského sídliště stále mizí starousedlíci, kterým došla trpělivost s hlučnými a problémovými sousedy. Kufry ale balí také nepřizpůsobiví sousedé, kvůli nimž sídliště známé v celé republice.
„Máme výhled přímo na panelák D4. Je poloprázdný, vlastně připomíná dům duchů. Takových je ale víc,“ všímá si Lenka Klimplová.
Patří k těm, kteří už třetím rokem zasedají v osadním výboru pro Janov. Má díky tomu přehled, jak jsou lidé s vývojem situace v lokalitě spokojení. „Scházíme se vždy první středu v měsíci, přijít může kdokoliv a na cokoliv upozornit. Ale zájem spíš opadá. Jestli to je tím, že by lidé byli spokojenější, říct nemůžu,“ přemýšlí Klimplová.
Janované si pochvalují, že je sídliště mnohem čistší než před třemi roky, kdy spory mezi lidmi vyvrcholily. Co se ale podle nich nepohnulo k lepšímu, je soužití s Romy. „Teď to vypadá, že odsud odcházejí. Jestli je to pravda, se ukáže, až bude tepleji a budou více posedávat venku,“ dodává Klimplová.
Kromě těch, kteří chodí na zasedání pravidelně, teď Janované přes výbor řeší problémy s vlastníkem domů, firmou CPI. Ta je odkoupila od původního majitele firmy Haines a zvýšila nájemné. Mimo to nastavila nájemníkům podmínky, se kterými jsou nespokojení. Odliv lidí z Janova potvrzují i realitní makléři. „Zvlášt z bytů, které patří CPI se snaží lidé odstěhovat do centra. Díky tomu se prodávají v centru byty, které dlouho neměly kupce. Naopak ceny bytů v Janově dále klesají. Například v Luční ulici najdete byt pod sto tisíc korun, před dvěma roky byl za sto osmdesát,“ popisuje situaci realitní makléř MM reality holding Petr Dolejš.
I v Janově jsou ale výjimky. Byt 4+1 v Sadové ulici, v jednom z mála naprosto bezproblémových domů. Je na prodej za téměř půl milionu korun. „Cena však odpovídá luxusní rekontrukci bytu. Majitelé do něj stovky tisíc investovali. Když to odečtete, prodávají byt levně,“ upozorňuje Dolejš.
Zájem o takovéto byty mají především cizinci. Do stejného paneláku se nyní stěhují lékaři z Východu. I oni za byt 4+1 zaplatili na poměry Janova vyšší cenu.