Prodej České mincovny bude dokončen až v příštím roce

Prodej České mincovny ze skupiny Jablonex Group bude dokončen až v příštím roce.

Původně měl nový majitel mincovnu převzít do konce letošního roku. Jednání se ale protáhla. Informoval o tom Tomáš Klápště ze společnosti Patria Finance, která prodej zajišťuje. Česká mincovna byla dříve divizí Jablonexu, od srpna je ale samostatnou akciovou společností, která převzala výrobu oběživa a medailí. Důvodem jejího vyčlenění byl právě prodej.

Patria Finance oslovila s nabídkou mincovny v Evropské unii a také v Kanadě a USA. Spekuluje se o šesti vážných zájemcích. Za velkého favorita je považována polská mincovna Mennica Polska, kótovaná na varšavské burze. Jejím většinovým vlastníkem je polský podnikatel Zbigniew Jakuba. O mincovnu se zajímalo také několik evropských a amerických firem. Do užšího výběru se údajně dostala i zatím neznámá česko-švýcarská skupina. Mezi vážnými zájemci je také českobudějovický Koh-i-noor Holding. Česká národní banka o koupi mincovny nemá zájem a do jejího prodeje nebude zasahovat.

Česká mincovna byla v rámci skupiny Jablonex Group nejdynamičtěji se rozvíjející částí. Zatímco bižuterní výroba bojovala s asijskou konkurencí a její obrat klesal, tržby České mincovny rostly. Vloni utržila 460 milionů korun, což představuje ve srovnání s rokem 2007 nárůst na víc než dvojnásobek. Její zisk vzrostl ještě výrazněji, dosáhl 60 milionů korun. Za růstem tržeb je stoupající cena zlata a dalších kovů i rostoucí poptávka po nich. Letos zřejmě tržby firmy přesáhnou půl miliardy korun. Za první pololetí utržila přes 392 milionů korun a vykázala zisk 36 milionů.

Jablonex Group, jehož je mincovna součástí, patřil ještě loni k největším výrobcům bižuterie na světě. Majitelé se ale rozcházeli v názoru, jak skupinu vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí, a tak se rozhodli podnik prodat. Výrobu, o kterou nebyl zájem, postupně ukončili a zaměstnanci dostali výpověď. Prázdné areály jsou na prodej stejně jako mincovna, která je nejcennější částí skupiny. V provozu zůstaly ještě závody bývalé Ornely v Zásadě a Desné se zhruba 900 pracovníky. Oba závody koupila a už v listopadu převzala sklářská skupina Preciosa Ludvíka Karla. Podle nepotvrzených informací za ně zaplatila přes 200 milionů korun.