Program koncertu? Momentální nápad

Vážnou hudbu i židovské skladby již Opavanům představil operní pěvec Petr Urbánek. Teď chystá Hálkovy Večerní písně.

Už pět let pořádá sólista opery Petr Urbánek ve spolupráci s Maticí slezskou komorní koncerty vážné hudby. Zájem o ně roste, počet jejich návštěvníků se za tu dobu více než zdvojnásobil. V pondělí 23. listopadu v šest večer má v kapli Mariana premiéru jeho koncert Večerních písní.

Jak vzniká program koncertů, které v Opavě pořádáte?
Není to záměr, nemám žádný plán. Mám doma spoustu notového materiálu, kterým se postupně probírám a přemýšlím o něm. Říkám tomu období zrání, které trvá třeba i půl roku. Pak mě něco zaujme a chytnu se toho. Je to vždycky takový momentální nápad.

Když máte skladby, co přijde potom?
Mým stálým spolupracovníkem je klavírista Nenko Slavov. Setkáváme se pravidelně jednou za týden a zkoušíme. Nácvik jednoho koncertu zabere dva tři měsíce. Na koncerty zveme i další interprety, vystupoval s námi například barytonista Pavel Kozel nebo tenorista Pavel Ďuríček. Je poměrně těžké sehnat sponzory, proto děláme komorní koncerty maximálně ve čtyřech lidech.
Chodí Opavané na vážnou hudbu?
Loni přišlo na večer tvorby Antonína Dvořáka 140 lidí, což je náš rekord. Před pěti lety jsme začínali s šedesáti návštěvníky. Moc si toho vážíme.

V říjnu jste v Café Evžen zpíval židovské písně. Jak jste se dostal k židovské tvorbě?
To byl takový můj úlet od vážné hudby. Dostal se mi do ruky sborník a napadlo mě, že by se to dalo prezentovat. Vybral jsem šestnáct písní, z nichž některé jsem trošku upravil. Poprvé zazněly v ostravském Parníku, teď na podzim jsme je přivezli do Opavy.

Chystáte další koncert?
Na konec listopadu připravujeme nový koncert, kterým završíme pětiletku našich komorních koncertů v kapli Božského srdce Páně v Marianu. Na programu jsou Hálkovy Večerní písně. Zhudebnili je Bedřich Smetana i Antonín Dvořák. Dvořákovy Večerní písně zazpívá mezzosopranistka Šárka Maršálová, Smetanovy já.

Jste sólistou opery v Národním divadle moravskoslezském. Kde berete čas na pořádání dalších koncertů?
S časem je to těžké, v divadle denně zkoušíme, dvakrát týdně je představení a zpívám i na akcích v klimkovických lázních. S klavíristou Nenkem Slavkovem ale dodržujeme společná setkání jednou týdně. Člověk to musí mít rád.

Už víte, co budete zpívat příště?
Už mám nápad na další akci. Na jaře bych chtěl udělat koncert, na jehož programu by bylo Fibichovo provedení Jarních paprsků. A mám i sen. Chtěl bych zprodukovat koncert orchestru, sboru a sólistů duchovního díla spjatého s Opavou.