Programu Zelená úsporám svítí oranžová

Dotačnímu programu „Zelená úsporám“ hrozí nedostatek finančních prostředků na vyřízení všech žádostí, které Státní fond životního prostředí shromáždil. Přidělování peněz se protahuje, uvažovalo se dokonce o snížení státního příspěvku. Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa viní ze selhání vedení Státního fondu životního prostředí. Rušit tento dotační program však rozhodně nehodlá, i když se o tom jednu chvíli docela vážně uvažovalo.

Ministerstvo životního prostředí je nespokojeno se situací v programu na zateplování domů „Zelená úsporám“. Několik tisíc žádostí nebylo stále vyhodnoceno a objevily se informace, že program je pro letošek kvůli nedostatku peněz již uzavřen. „Nejdřív musíme vyřídit žádosti, které již byly podány a na které jsou peníze. Teprve potom budeme vědět, kolik reálný deficit je,“ prohlašuje nový ministr Tomáš Chalupa. Do programu přišlo asi 75 tisíc žádostí, chybět v něm mělo několik miliard korun. Program „Zelená úsporám“ přitom významně pomáhá stavebnictví, které se stále nemůže vzpamatovat z krize. V letošním roce mají přijít o práci desítky tisíc stavbařů. Žadatelům o dotace má být rozděleno přibližně 19 miliard korun, stěžují si však na zdlouhavou administrativu.

Podle ministra vedení Státního fondu životního prostředí (SFŽP), jež program řídí, situaci manažersky nezvládlo. K uspokojení všech žádostí se dokonce uvažovalo o snížení dotace o několik procentních bodů z původních 60 až 65 procent. Program je financován z prodeje emisních povolenek a v loňském roce z něj šly na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů zhruba dvě miliardy korun a předloni, kdy začal fungovat, přibližně 3,3 miliardy korun.

#####Města chtějí pokračovat v zateplování domů

Města chtějí letos pokračovat v přijímání „zelených“ peněz na zateplování domů. Například Semily již zateplily čtyři městské domy, ve kterých je celkem sedm desítek bytů. Šlo o 70 let staré budovy, ve kterých byl podle snímků z tepelných kamer únik tepla nejvyšší. Náklady pouze na zateplení dosáhly zhruba sedmi milionů korun a město na ně získalo příspěvek z uvedeného programu. Ročně by se nyní v bytech vzhledem k zateplení mělo ušetřit 25 až 30 procent energie potřebné na vytápění. Pro domácnosti to znamená úsporu 4500 až 6000 korun za rok. „V zateplování chceme pokračovat, ale v jakém rozsahu, to všechno záleží na tom, jestli bude program Zelená úsporám pokračovat, protože finanční prostředky, které se vyberou na nájemném, bez podpory na rozsáhlá opatření při zateplení nestačí,“ upozorňuje jednatel Městské bytové správy Semily Stanislav Klápště.

#####Zateplené domy ušetří až polovinu nákladů

Opravené domy ušetří svým obyvatelům i podle specializovaných firem na nákladech na vytápění, a to v řádu desítek procent. „Po komplexní rekonstrukci uspoříte 40 až 60 procent nákladů na vytápění,“ uvádí stavební společnost Isotep. Společnost Baumit zase vyčísluje tyto úspory mezi 30 až 50 procenty. Právě kvůli nejefektivnějšímu zateplení by revitalizaci měl předcházet energetický audit. Nejmodernější termokamery odhalí pomocí termografů největší úniky tepla a místa, kde může docházet k tvorbě tepelných mostů a rosných bodů. Termosnímky budov rovněž popisují poškození domu vlhkostí a vodou. Při rekonstrukci pláště je totiž nutné se zabývat nejen vlastním zateplením, ale rovněž odstranit tyto vady a statické poruchy.

Podcenění těchto oprav může po několika letech od zateplení přinést nemilé překvapení v podobě závad a několikanásobného prodražení původních prací. K odstranění nečistot z fasád je možné použít řadu systémů na chemické bázi. Nečistoty atmosférické povahy, jako prach, smog či kyselé deště, na podkladech totiž vytvářejí vrstvy černého povlaku, které nelze odstranit vodou, ale právě pomocí speciálního čisticího roztoku. Po aplikaci následuje konzervace místa speciálními ochrannými prostředky. Zdi mohou být napadeny též řasami, plísněmi, mechy či houbami, a to hlavně na stinných stranách staveb. Takto poškozené fasády lze také renovovat speciálními nástřiky, které zajistí odumření parazitů během několika minut a zároveň zabrání opětovné tvorbě.

#####Použít polystyren, nebo minerální vlnu?

Samotné zateplovací systémy jsou nejčastěji na kontaktní bázi obsahující izolace typu EPS-F nebo minerální vlnu. „Pro použití pěnového polystyrenu hovoří hlavně jeho zpracovatelnost. Vycházíme-li z kubíkových cen, je levnější než minerální vlna a při práci s ním spotřebujete méně stěrkových materiálů,“ vysvětluje předseda Cechu pro zateplování budov Milan Machatka. Použití systému z minerální vlny ovlivňují požární předpisy pro fasády s požární výškou větší než 22,5 metru. Pěnový polystyren je sice samozhášivý, nicméně nad uvedenou výšku jej nelze použít. Některé materiály nabízejí kromě klasických desek alternativní použití šedého polystyrenu (EPS GreyWall), který má až o 20 procent menší tloušťku izolantu při zachování stejných tepelněizolačních vlastností, a to díky nejmodernějším nanotechnologiím. Do struktury polystyrenu jsou zapracovány grafitové částice, jež pomáhají odrážet teplo zpět ke zdroji a podstatně tak zlepšují tepelnou izolaci.

#####Rozšířit byt o balkony a lodžie

Celkové zateplení budovy vyžaduje zaměřit se též na vady a poruchy na balkonech a lodžiích, jež jsou nejnamáhanějšími konstrukcemi bytového domu. Velmi praktické je jejich zasklení, čímž lze vytvořit další obytnou plochu bytu. Posuvné rámové i otočné bezrámové zasklívací systémy nabízí řada firem. U prvně jmenovaných typů jezdí křídla po kolejnici a nikoli v drážce a nejsou zavěšena, takže nevyžadují masivní kotvení. Systém z čirého skla nebo izolačního dvojskla a hliníkových profilů zajišťuje minimalizaci tepelných ztrát, ochranu proti nepřízni počasí, hluku, prachu a exhalacím. Mají velmi dobré těsnící vlastnosti, ale zároveň je zajištěna dostatečná infiltrace a exfiltrace. Montáž nevyžaduje lešení nebo lávku a proti vloupání je systém standardně uzamykatelný.

Bezrámové systémy se vyznačují estetickým komfortem celoprosklených ploch bez dělicích svislých rámů a uplatní se tak zejména u velkých ploch, kde nenarušují celkový architektonický ráz. Čistý transparentní vzhled podporuje i čiré meziskelní těsnění. Ostatní parametry jsou obdobné jako u rámových systémů. Zasklíváním balkonů a lodžií se přitom podle montážních firem dosáhne zvýšení teploty v přilehlé místnosti přibližně o 3 °C a o 10 °C uvnitř lodžie. Úspora vytápění v přilehlé místnosti dosahuje až 30 procent a je efektivnější než pouhá výměna oken a dveří.