Propad trhu s byty vystřídá snad brzy oživení

Zlaté časy bytových nemovitostí pominuly s nástupem hospodářské krize a už se nevrátí. Shodli se na tom účastníci diskuse o cenách realit, pořádané časopisem Stavební fórum.

Debaty se účastnili představitelé bank a developerských firem. Podle názoru účastníků ale lze na trhu bytových nemovitostí očekávat oživení. Klienti jsou nyní zatím opatrní a nákupy odkládají. Oživení poptávky se dostaví až s určitým zpožděním po všeobecném hospodářském oživení a již nedosáhne boomu konce roku 2007, soudí odborníci. „Ochabnutí trhu s nemovitostmi nezpůsobila sama hospodářská recese,“ řekl ředitel investiční společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal.

#####Zájem o nové byty mají v rukách banky

„Nakupování bytů do osobního vlastnictví by mohla opět nastartovat jedině změna chování bank, to znamená, kdyby začaly opět volněji poskytovat hypotéky nebo kdyby přišel výraznější pokles cen nemovitostí,“ dodal Pácal. Předpovídá, že v budoucnu poroste zájem o větší byty a rodinné domy. Výrazný nástup domácích investorů očekává Milorad Miško Miškovič z developerské společnosti Real Estate Karlin Group. Část západoevropských investorů se stáhla a Miškovič tvrdí, že v Praze začnou velice brzy hrát důležitou roli investoři z ČR a Slovenska.

V poslední době začali investovat do plně pronajatých kancelářských budov. „Velice brzy začnou investovat i do bytových jednotek,“ dodal Miškovič. Očekává, že tahounem trhu nemovitostí se v horizontu 10 až 15 let stanou nové produkty, které na tuzemském trhu zatím chybějí. Například otevřené fondy prý budou nabízet investice do bytových komplexů, jak je tomu v zahraničí.