Prostějovští Orli míří vysoko

Druhou příčku drží prostějovští basketbalisté v nadstavbové části Mattoni NBL. Na konci sezony by toto umístění brali.

Se čtyřiačtyřiceti tisíci obyvateli nepatří Prostějov k největším městům v republice, avšak hned několik místních sportovních klubů se drží na špici tabulek. Volejbalistky lize dominují již několik let a pozadu nezůstává ani basketbalový klub.

Muži od roku 2005 nechyběli na pomyslných stupních vítězů nejvyšší české basketbalové soutěže ani jednou, když skončili čtyřikrát třetí a třikrát druzí. Se stříbrem by zřejmě byli spokojeni i letos, protože Nymburk převyšuje ostatní ligové týmy o třídu.

Starší žáci druzí

Prostějov však dosahuje dobrých výkonů i v mládežnických kategoriích, ve kterých se projevuje dobrá práce trenérů.

V kategorii do patnácti let skončili prostějovští mladíci v C skupině žákovské ligy druzí. Na Jihomoravské basketbalové centrum Brno, které soutěž ovládlo, ztratili pouhých pět bodů. Po nevydařené základní části, ve které obsadili až desátou příčku, je to dobré umístění. Nejproduktivnějším a nejužitečnějším hráčem družstva byl podle statistik talentovaný Ondřej Elsner, který si v sezoně zahrál i vyšší soutěž. Byl na hostování v SK UP Olomouc.

Lehké zklamání může v Prostějově panovat nad výsledky mladších žákyň do čtrnácti let, kde se museli trenéři spokojit s pátou příčkou.

Nedostižný Nymburk

Největší pozornost samozřejmě budí tým mužů. Ten v Mattoni NBL zatím potvrzuje své medailové ambice. Základní část ovládl podle očekávání dlouhodobě nejlepší český celek ČEZ Basketbal Nymburk, hned v závěsu se však umístil právě klub z Prostějova.

V současné době hráči bojují o co nejlepší pozici pro play-off v nadstavbové části ligy. Nymburk stále kraluje, Prostějovští si však spolehlivě drží druhé místo. V posledním měření sil s vedoucím Nymburkem Orli navíc předvedli na půdě favorita velmi povedený výkon, a to v sestavě chyběl Litevec Eitutavičius, který se s týmem rozloučil během finálového turnaje českého poháru. Do zápasu nakonec nenaskočil ani střelec Smith, mistr i přesto musel předvést maximum. Nakonec těsně zvítězil 88:82, ale na výhru se neobvykle natrápil. V nadstavbě sice na Orly čeká ještě řada utkání, ale formu mají hráči zatím výbornou. K dalšímu medailovému úspěchu je tedy i v této sezoně dobře našlápnuto.

Nezdar v poháru

Zatímco v NBL ještě není zdaleka rozhodnuto, v Českém poháru je již dobojováno. Finálový turnaj Prostějovští nezvládli. Ve čtvrtfinále sice deklasovali Kolín 103:74 a velký bodový rozdíl ukazoval na dobrou formu týmu. Následné semifinále s Děčínem však přineslo Orlům nepříjemné vystřízlivění. Proti rivalovi a skoro sousedovi z ligové tabulky se Prostějovu nedařilo a prohrál 68:79. Neuspěl ani v souboji o třetí místo, v němž podlehl USK Praha 83:74.