Průměrný Přerovan má čtyřicet

Společně se statistikem sestavila Sedmička průměrného člověka, který žije v přerovském regionu.

Ke statistické dokonalosti chybí Haně Ševčíkové z Přerova snad jen jedno. Kdyby se jmenovala Marie Navrátilová, mohla by se stát držitelkou titulu statisticky dokonalá žena přerovského regionu. Má 42 let, což je průměrný věk žen na Přerovsku. A i další věci souhlasí. „Jsem matkou dvou dětí, vlastním automobil, počítač, telefon, žiju v bytě tři plus jedna, mám středoškolské vzdělání a za poslední rok jsem vydělávala částku pohybující se kolem devatenácti tisíc korun,“ říká Hana Ševčíková.

Muži jsou mladší

Statisticky průměrný muž přerovského regionu je o tři roky mladší než žena, takže se narodil v roce 1970, má maturitu, byt, auto a rodinu se dvěma dětmi. A i kdyby byl ještě nezadaný, může si být jistý, že nějaký ženský protějšek na něj určitě zůstane. „Mužů totiž žije na Přerovsku zhruba o tři tisíce méně než žen a s narůstajícím věkem jich ještě ubývá,“ říká Miloslav Pospíšil z Českého statistického úřadu. Zatímco ve věku nad 85 let tu bydlí přes tisíc seniorek, mužských protějšků jsou sotva čtyři stovky.

Novotní a Horákovi

Nejvíce, zhruba devět tisíc rodin z Přerovska, má dvě děti, ale přibližně stejně rodin má pouze jednu ratolest. Více než tři děti mají zhruba jen dvě tisícovky rodin. Rodiče v Olomouckém kraji podle posledních průzkumů dávají svým novorozencům nejčastěji jména Adéla, Tereza a Eliška. U chlapců se na prvních třech stupních drží osvědčená trojice Jakub, Tomáš a Jan. Jejich rodiče a prarodiče mají ale v občanských průkazech nejčastěji zapsaná jiná jména. „Na Přerovsku v současné době žije nejvíce Marií, Jan, Ev, Jiřích, Petrů a Josefů,“ podotkl statistik Pospíšil. A mimochodem – zrovna jeho příjmení se na Přerovsku řadí mezi tři nejčastější. Nejvíce tu totiž bydlí Navrátilů, Horáků a Pospíšilů, zatímco v České republice obsadili první tři příčky Novákovi, Svobodovi a Novotní.

Plat je nižší

Jediné, na co může průměrný Přerovan, co se statistik týče, žehrat, je jeho plat. Zatímco si vydělal v prvním pololetí letošního roku skoro devatenáct tisíc korun, průměrný Čech měl na výplatní pásce o tři tisíce více. A průměrný Pražan dokonce skoro o deset tisíc.