Referendum Sedmičky: ne chte víceúčelovou halu stát

Nahradí víceúčelovou halu nákupní centrum? Budoucí primátor chce, aby rozhodlo referendum.

Budoucí primátor Frýdku-Místku Petr Cvik tvrdí, že o bourání architektonického symbolu města, víceúčelové haly ve Frýdku, ještě nemá vedení město jasno. „O budoucnosti haly bude jednat nové zastupitelstvo. Je velice pravděpodobné, že nakonec rozhodnou lidé v referendu,“ řekl Cvik.

Dodal, že vedení města připravilo dva projekty. „Máme kompletní dokumentaci pro rekonstrukci haly a dále projektovou dokumentaci pro výstavbu nové moderní haly s možností dalších sportů jako badminton a střelba,“ dodal Cvik. Tvrdil, že město zatím nepodepsalo žádnou definitivní smlouvu o prodeji haly ani pozemků.
Sedmička udělala malé referendum. Oslovila stovku lidí ve městě a většina považuje bourání haly za špatnost a nesmysl. Opozice upozorňuje, že snaha zbourání haly není pro město výhodná. „Referendum by bylo dobré, pokud by však lidé měli přístup k informacím od nezávislé firmy, která by zpracovala všechna pro a proti,“ řekl nový zastupitel za opoziční TOP 09 Martin Špetla.

Měla by se víceúčelová sportovní hala zbourat? Více než devadesát procent lidí, které Sedmička oslovila, odpovědělo, že ne. Stejný názor vyjádřilo i několik tisíc lidí na síti Facebook. Také většina těch, co uznala, že bourání je nutnost, připustila, že jim bude plechové obryně líto.
„Hala je krásná a patří k Frýdku-Místku, ale jestli je v takovém stavu, že by náklady na opravu a provoz byly příliš vysoké, tak se nedá nic dělat. Nemůžeme si dovolit udržovat skanzen,“ míní dělník Václav Koutecký z Místku. Politiky obviňuje, že jim jde hlavně o to, aby zajistili spřízněným firmám velkou zakázku.
Zdeněk Hromádka zase přirovnal halu k Národnímu divadlu v Praze. „Praha má kapličku na břehu Vltavy, Frýdek má ‚sportovní kapličku‘ na břehu Ostravice. Je zanedbaná, ale krásná. Nebourejme ji. Nezbavujme se něčeho, co vytváří osobitost našeho města,“ říká Hromádka.
Podobný názor má i Radim Vondrák. „Hala by měla zůstat. A rozhodně není potřeba dalších obchodních center. Od místa, kde stojí, je na vzdálenost asi do kilometru pět velkých marketů. To bychom se také jednou mohli dočkat toho, že někdo usoudí, že je příliš drahý také frýdecký zámek a zbourá ho,“ říká Vondrák.
Někteří dotázaní vyjádřili své ne, ale zároveň připustili, že nemají dost informací. „Nejsem odborník na stavby, na statiku, takže nevím, v jakém je hala stavu a zda se dá opravit a udržet v provozu. Každopádně je to nezaměnitelná dominanta Frýdku-Místku,“ říká Bohumír Hrtoň.
Lenka Chovancová je přesvědčena, že pokud se hala zbourá, bude to další ukázka toho, jak se plýtvá penězi. „Nejprve se něco pěkného postaví, pak zboří. Hala by měla sloužit v létě výstavám a koncertům, v zimě sportu,“ říká Chovancová.
Také na otázku, jak bude vlastně vypadat obchodní centrum, zatím nikdo nezná odpověď. Představa dalšího obchodního domu, který má vedle haly vyrůst, je pro řadu lidí nepřijatelná. Devadesát procent z dotázaných je proti. „Stavět v srdci města další shopping park s obřími parkovišti by bylo skandální. Zničili bychom poslední kousek města, který lze smysluplně využít,“ říká majitel domu Pod Svícnem Petr Korč.
Podobný názor má Jiří Cachnín. „U řeky je poslední kousek přírody. Další obchodní areály ať jsou na periferii,“ říká muž.

Chceme značkové obchody

Výjimkou jsou názory, že hala je ošklivá a město jen hyzdí. „Ať se hala zbourá. Je to chátrající monstrum. Chceme obchodní centrum, ve kterém by byly značkové obchody s oblečením a také multikino,“ říká šestnáctiletá Martina Vystrčilíková. V hloučku kolem ní postávají další kamarádky. Jedna z nich jí ale skáče do řeči a říká, že mluví hlouposti. Záměr postavit na místě staré haly novou a vedle obchodní centrum s multikinem už představilo vedení města před více než rokem. Teď je všechno trochu jinak. Budoucí primátor Petr Cvik zdůraznil, že město teď znovu zvažuje, co dál. „Jestli halu zbouráme, nebo opravíme a místo ní postavíme menší moderní halu se zázemím pro další sporty, o tom budeme jednat na zastupitelstvu,“ dodal Cvik. Ani o obchodním centru teď vůbec není jasno. Na internetu se sice objevily vizualizace, avšak nikdo na magistrátu o nich neví. „Toto jsme určitě nezadávali my,“ sdělil Sedmičce šéf investičního odboru Jan Kaspřík a dodal, že žádná oficiální vizualizace obchodního centra neexistuje. Hala funguje od roku 1985 a stavěla se deset let. Stovky lidí tam dělaly v takzvaných akcích Z brigády. „Pracoval jsem tehdy ve Slezanu a odpracoval jsem tam mnoho hodin. Hala není tak stará, je dobře postavená, z kvalitního materiálu. Nevěřím, že se nedá opravit za cenu, kterou by město neuneslo. To přitom vyhazuje peníze kolikrát za úplné nesmysly,“ říká důchodce Alois Novotný. Nechápe, proč město, jestliže chce bourat, nedávno investovalo šestatřicet milionů do nového chlazení ledové plochy.
Také sportovci mají obavy, aby nakonec úplně nepřišli o ledovou plochu. Pro hokej by to byla katastrofa. „Kdybychom přišli o jedinou sezonu, mnohaletá práce s dětmi by přišla vniveč. Nová hala by byla dobrá, ale jsme vděčni za tu starou,“ říká prezident Hokejového klubu Frýdek-Místek Tomáš Snášel.