Restaurace Olympos: malý kus Řecka v metropoli

Nenápadný vchod je bránou do restaurace s mimořádně pestrou nabídkou pokrmů.

Taverna Olympos, která se nachází v Kubelíkově ulici na Žižkově, je nejznámější a zároveň nejstarší řeckou restaurací v Praze. Majitelé ji otevřeli v roce 1997. Testovací tým v čele s expertem Jakubem Řičicou prověřil její kvality.

Uvnitř podniku je rozlehlá jídelna se zimní a letní zahradou ve vnitrobloku. Design je dokonalý. Jde o povedenou repliku pravé řecké taverny.

Jeden předkrm nestačí

„Řecká kuchyně má více chodů. Je třeba je okusit,“ řekl energicky Řičica a začal objednávat předkrmy. Lilek, humus, tzatziki, chobotničkový salát a chaloumi na roštu.

Grilovaný lilek s červenými kapiemi a ovčím sýrem byl podle Řičici dobře připravený, ale chuťově ho neoslnil.

„Možná bych se nebál přidat trochu víc koření. Lilek sám o sobě nemá žádnou chuť,“ radil na dálku kolegům Řičica.

Druhý objednaný předkrm, tradiční řecký humus (pasta ze sezamových semínek), dopadl podobně. „Mám s humusem bohaté zkušenosti a tomuto zkrátka chuťově cosi chybělo,“ mínil Řičica.

Chybí výraznější chutě

Tzatziky (jogurt, salátová okurka, česnek, kopr, sůl a olivový olej) byly vynikající. „Jde o typického zástupce řecké kuchyně a takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený,“ řekl k třetímu chodu Řičica.
Nejočekávanějším pokrmem byl chobotničkový salát. Často se stává, že ho kuchař neumí správně připravit a maso je tuhé.

„Je vidět, že kuchař ví, s čím pracuje, a chobotničky jsou akorát. Opět ale chybí výraznější chuť, podotkl Řičica.

Chaloumi na roštu (ovčí sýr) se povedly. „Kvalitně zpracovaná surovina. Kuchaři se povedlo sýr na grilu ideálně upravit. Z mého pohledu jasně nejlepší předkrm,“ řekl Řičica.

A zase to koření

K hlavnímu chodu si objednal telecí souvlaki (grilované maso na špízu). „Grilované telecí mi připadá bez chuti. Je to ode mě ohraná písnička, ale chybí mi tu lepší cit pro koření,“ konstatoval Řičica.

Kombinace čerstvé zeleniny, červené cibulky, čerstvé petržele, olivového oleje a citronové šťávy jej jako příloha mile překvapila.

Na závěr jsme objednali ořechový dezert Baklava. Ten Řičicu ohromil. „Výborně. Přesně takové, jaké by to mělo být,“ zvolal nadšeně Řičica.