Řidiči se vymlouvají na drobné

Hradečtí strážníci mají výhrady k placení parkování esemeskou. Zkušenosti budou sbírat u kolegů v Budějovicích.

Nemám drobné. Nestihl jsem se vrátit. To jsou nejčastější výmluvy, jež strážníci slyší od řidičů, kteří nezaplatili parkovné. Posílání parkovacích SMS zpráv by mohlo výmluvám zamezit. Na zkušenosti s parkováním v Hradci se Sedmička zeptala vrchního strážníka Luboše Müllera.

Kdy se naposledy stalo vrchnímu strážníkovi, že neměl drobné do automatu?

Není to tak dávno. Ale nebyl problém si peníze v obchodě rozměnit. Většinou ale mám v autě připravené nějaké drobné.

Takže je to výmluva, když řidiči tvrdí, že neměli mince do automatu?

Myslím, že všude ochotně rozmění, když mohou. Navíc se domnívám, že řidiči, kteří jezdí do centra pravidelně, by s tím už měli předem počítat. Samozřejmě se ale občas vymlouvají. Je to většinou podobné. Říkají, že neměli drobné, nebo že nepočítali s tím, že se nestihnou vrátit. Říkají i to, že nečekali, že se jednání tak protáhne.

Právě takovým řidičům by placení esemeskou pomohlo.

Pro řidiče je to jednoznačně pohodlnější. To ano. Na druhou stranu musíme přemýšlet o tom, jaké budou náklady na pořízení a provoz. A také na čas, který kontrola zabere. V současné době stačí nahlédnout za sklo a zkontrolovat čas na parkovacím lístku. Pokud by ale řidič platil poslání textové zprávy, tak máme dvě možnosti kontroly. Buď koupíme přenosný terminál, kam strážník zadá poznávací značku auta a od operátora dostane zpět zprávu, jestli zaplatil, a do kdy. Nevíme ale, za jak dlouho přijde odpověď. Druhá možnost je nadiktovat naší stálé službě číslo SPZ a čekat, až to prověří. Zatím nevíme, jak to bude náročné. Budeme to zjišťovat u kolegů v Budějovicích a dalších městech, kde to už funguje.

Ve městě jsou různé ceny za parkování. Někde navíc progresivní sazba. Jak by se to řešilo?

Zástupci firmy, kteří nám nový systém převáděli, tvrdili, že je lepší sazby sjednotit. To by znamenalo zdražení. Aby se to vyplatilo, musela by sazba být nejméně třináct korun. Přitom parkování za zimním stadionem stojí jen pět korun na hodinu.

Která parkoviště jsou nejvíc vytížená?

Nejpoužívanější je určitě náměstí, pak parkoviště před městským úřadem v parku a v Klášterské. Je to samozřejmě tím, že jsou tu úřady, banky a obchody. I když parkovacích míst nepřibývá, tak je výtěžnost parkovacích automatů větší. Vloni se na parkovném vybralo přes pět milionů korun.

A přestupků přibylo?

Těch je několik let po sobě zhruba stejně.