Riziková místa: bouračky, zranění, mrtví

Řidiči v Opavě bourají často. Slezská metropole je mezi okresními městy v republice pátá nejhorší.

Sedm let bydlí Opavanka Jana Vlčková v domě na křižovatce ulic Hlučínské a Ratibořské. Za tu dobu byla svědkem spousty nehod. Lehkých srážek i smrtelné havárie. Ratibořská patří k rizikovým místům v Opavě.
„Na obchvat čekáme jako na smilování. Bouračky jsou tu často. Přejeli tu paní na přechodu, souseda srazilo auto na kole, švagrové nabourali auto, když odbočovala k našemu domu,“ vypočítává Vlčková.
Nejhůře však bylo před dvěma lety. Při nehodě sanitky s renaultem měli Vlčkovi auto přímo v zahradě. „Auto na skalce, sanitka ve sloupu před domem, u garáže nám zemřel pán. Dlouho jsem nemohla spát. Dodnes mi je zvuk sanitky nepříjemný,“ líčí Vlčková.
Podobně rizikovým místem je křižovatka ulic Mostní a Wolkerovy. Střety aut jsou tam podle místních lidí časté a auta tam několikrát narazila přímo do budovy mateřské školky. Loni v létě tam pod koly chevroletu zemřel cyklista.
„Teď tu nově máme stopku a sníženou rychlost, tak uvidíme,“ říká zástupkyně ředitelky mateřinky na Mostní Jana Vavrečková. Mísní se kvůli situaci obraceli i na magistrát.
Nepříjemností mezi opavskými silnicemi je i křižovatka Pekařská - Nákladní. „Přecházet ulici je hrůza. Několikrát jsem byla svědkem nehody,“ líčí prodavačka jednoho z obchodů na Nákladní Lenka Dzvoníková.
Na křižovatce loni v prosinci srazil podnapilý řidič matku se sedmiletým synem, žena zemřela. Také o rok dříve tam auto srazilo chodce, ten vyvázl s lehkým zraněním.
Loni v Opavě při nehodách zemřelo devět lidí a jednadvacet bylo těžce zraněných. Předloni zahynulo pět a těžké zranění mělo dvacet lidí. Nejčastěji jde o chodce, cyklisty nebo motorkáře.
„Rizikový je celý průjezd městem. Nemáme obchvat, provoz je hustý,“ uvádí mluvčí opavské policie René Černohorský.
Podle Indexu České pojišťovny, která podle nehod s vážným nebo smrtelným zraněním srovnává devětapadesát okresních měst, patří Opava k těm rizikovějším. Loni byla pátá nejhorší, předloni šestá.